Nu inleds San Remo-festivalen

Av | 4 februari, 2020

Den kända musiktävlingen San Remo-festivalen inleds tisdag kväll. Under två kvällar i rad står 24 artister på scenen för att framföra varsitt tävlingsbidrag – vinnaren får chansen att representera Italien i årets Eurovision Song Contest i Nederländerna.

newsgram | Nynäshamn den 4 februari 2020

| PIONJÄRER | Sångerskan Irene Grandi inleder San Remo-festivalens två dagar långa musiktävling på tisdag kväll. Hon är en av 12 artister som tävlar under tisdagkvällen medan de resterande 12 tävlar på onsdag, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa. Samtliga 24 bidrag kommer framföras för andra gången på fredag och vinnaren av San Remo-festivalen kommer koras på lördag och får möjlighet att resa till Rotterdam, Nederländerna, i maj för att representera Italien i Eurovision Song Contest.

San Remo-festivalen 1951. Foto © Credits: LaPresse

 

San Remo-festivalen är den italienska motsvarigheten till Melodifestivalen och hålls årligen i staden Sanremo sedan 1951. Årets arrangemang är den 70:e upplagan. Det veckolånga evenemanget har hjälpt till att dra igång karriärerna för många av Italiens allra mest kända artister som Andrea Bocelli, Domenico Modugno, Eros Ramazzotti och Laura Pasini.

 

Om det inte hade varit för San Remo-festivalen är det inte alls säkert att Eurovision Song Contest funnits. I mitten av oktober 1955 fattade EBU:s generalförsamling dock beslutet att börja arrangera Eurovision Grand Prix med den italienska musiktävlingen som förlaga. Arrangörerna har lovat att årets musikaliska festligheter kommer bjuda deltagarna på nostalgiska tillbakablickar, nutid och glutta in i framtiden.

Jag är väldigt glad att vara här. Jag kan inte vänta med att börja, säger San Remo-festivalens konstnärliga chef Amadeus.

Artisterna kommer bjuda publiken på en kavalkad av nostalgiska ögonblick från tidigare San Remo-festivaler på torsdag kväll. De ska framföra covers av tidigare festivalvinnare som ”L’Italiano” (Toto Cutogno – 1983), ”Adesso tu” (Eres Ramazzotti – 1986), ”Si può dare di più” (Umberto Tozzi, Gianni Morandi, Enrico Ruggeri – 1987) och ”Gli uomini non cambiano” (Mia Martini – 1992).

 

Irene Grandi tävlar mot bland andra Francesco Gabbani, Marco Masini och duon Bugo & Morgan. Spelbolagens favorit är sångaren Anastasio som vann talangtävlingen X Factor i 2018. Han toppade de italienska listorna samma år med singeln ”La fine del mondo” och tävlar med bidraget ”Rosso di rabbia.”

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar