Ilija Batljan anhållen – misstänkt för grovt insiderbrott i Hemfosa-affären

Av | 6 maj, 2020

SBB:s vd och grundare Ilija Batljan har anhållits av Ekobrottsmyndigheten på tisdagen. Fastighetsmiljardären är misstänkt för grovt insiderbrott och riskerar nu fyra års fängelse.

newsgram | Nynäshamn den 6 maj 2020

| NEPOTISM | Fastighetsmiljardären och Nynäshamnsprofilen Ilija Batljan har anhållits på tisdagsmorgonen misstänkt för grovt insiderbrott. Ytterligare tre personer greps vid aktionen och anhölls. Husrannsakan genomfördes på flera platser, bland annat en adress på Östermalm där en dator togs i beslag. Batljan är känd för att runda regelverket – men få trodde att han skulle anhållas.

Nyheten är minst sagt uppseendeväckande. Batljan har bara inte byggt upp ett av Sveriges större fastighetsbolag senare åren han har även snabbt byggt upp en väldigt stor förmögenhet. Har allt gått lite för lätt lite för fort? Det är klart att många nu kommer ifrågasätta hela bygget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners, till Expressen.

Nu misstänks Ilija Batljan och två andra personer för grovt insiderbrott vilket är ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. En fjärde person misstänks för den lägre graden, endast insiderbrott.  De är misstänkta för insiderbrott i samband med mångmiljardbudet på fastighetsbolaget Hemfosa i slutet av förra året, uppger Dagens industri. Liksom SBB har Hemfosa hyresgäster inom den offentliga sektorn som affärsidé. Det rör sig om samhällsfastigheter och byggnader för bland annat vård, skola och polisiär verksamhet. Fastighetsaffären beskrevs av Ilija Batljan som ”en drömaffär!” i höstas.

Det var chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare som fattade beslutet att anhålla Ilija Batljan. Brott mot marknadsmissbrukslagen innefattar förutom insiderbrott även förbud mot marknadsmanipulation. Langrot vill inte ge några kommentarer till media kring tisdagens gripanden. Men ekobrottsutredningen ska ha startat i 2018.

Ilija Batljan. Foto: SVT

 

Ilija Batljan, 52, är född och uppvuxen i Montenegro. Han flydde från kriget på Balkan till Sverige. Efter en rekordsnabb karriär inom Socialdemokraterna på regeringskansliet valdes han 2005 till socialdemokratiskt kommunalråd i skärgårdskommunen Nynäshamn. Efter tiden som lokalpolitiker gick han vidare och blev oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting där han blev känd för att ha kritiserat finansieringen av Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Efter förhandlingar med den borgerliga majoriteten i landstinget fattades ett nytt beslut om finansiering av sjukhusbygget som minskade den totala kostnaden med 7-9 miljarder kronor över en 30-årsperiod. Ett tag pekades Ilija Batljan ut som efterträdare till Mona Sahlin på partiets ordförandepost – men han hoppade av politiken 2011 för att bli vice vd i det halvstatliga fastighetsbolaget Dombron numera omdöpt till Rikshem.

Batljan erbjöds möjligheten att köpa konvertibler till en förmånlig kurs, uppger Aftonbladet. Tillsammans med några andra höga chefer satsade han drygt 50 miljoner kronor – när Rikshem valde att lösa ut lånet för 118 miljoner kronor i förtid 2015 utbröt ramaskri. I december 2015 fick Ilija Batljan sparken från Rikshem efter anklagelser att ha gjort fastighetsaffärer vid sidan om jobbet. Istället grundade han fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) i 2016.

 

På några år har han lyckats med konststycket att bli fastighetsmiljardär. Ilija Batljans affärsidé går ut på att köpa fastigheter som ålderdomshem, skolor, kommunhus och LSS-boenden från kommuner med ansträngd ekonomi för att sedan låta samma kommuner hyra tillbaka fastigheterna med långa hyreskontrakt.

 

Ilija Batljan och makan Sanja är bosatta i ett hus på Trehörningen i Nynäshamn – ett bostadsområde som räknas som ett av de mest fashionabla i Stockholmsregionen. Men på Flashback pekas adressen i Nynäshamn ut som en skenfolkbokföring – i själva verket ska paret Batljan ha bott på en adress på Östermalm i Stockholm.

 

Hans fru Sanja Batljan är vd på Nynäshamnsbostäder som avyttrade över 500 hyresrätter i Nynäshamn i en spekulativ fastighetsaffär i 2015.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar