Sveriges tidigare Kina-ambassadör friades av tingsrätten

Av | 10 juli, 2020

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt friades på samtliga åtalspunkter av Stockholms tingsrätt på fredagen. Hon anklagades för egenmäktighet med främmande makt under ett möte på ett hotell i Stockholm i början av förra året.

newsgram | Nynäshamn den 10 juli 2020

| DIPLOMATISK FADÄS | Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt frias från åtalet om egenmäktighet med främmande makt. Hon anklagades för att på egen hand förhandlat om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai (han har dubbelt medborgarskap i både Kina och Sverige, reds. anm.) på ett möte på hotell Sheraton i Stockholm i slutet av januari förra året – på mötet deltog ex-ambassadören, Gui Minhais dotter Angela Gui och en kinesisk och en lankesisk affärsman.

Sveriges tidigare Kina-ambassadör friades av Stockholms tingsrätt på fredagen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

 

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte lyckats bevisa att Anna Lindstedt förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska intressen. Dessutom anser rätten att Lindstedt hade verklig behörighet att företräda Sverige gentemot Kina i egenskap av ambassadör i Kina.

Brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt tar enligt tingsrätten inte sikte på ambassadörer som företräder sitt land gentemot det land som ambassadören är ambassadör i. Redan av detta skäl ska den åtalade ambassadören frikännas. Tingsrätten har dock även prövat de andra kraven enligt paragrafen, säger rättens ordförande och rådmannen Anna Flodin i en skriftlig kommentar.

Det råder delade meningar om vad som sades under mötet på hotell Sheraton. Angela Gui hävdar att en av affärsmännen ska ha uppmanat henne att inte väcka någon uppmärksamhet kring hennes fars fall i media. Ex-ambassadören menar att det affärsmannen föreslog inte ska tolkas bokstavligt.

 

Anna Lindstedt frias på samtliga punkter i fredagens dom från Stockholms tingsrätt. Åklagaren har nu tre veckor på sig att lämna in en eventuell överklagan.

Det är för tidigt att säga, vi måste gå igenom domen först, säger åklagaren Henrik Olin till SVT Nyheter.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar