Två svenska invandrare dömdes för bombdåd i Köpenhamn

Av | 9 juli, 2020

Två unga invandrare bosatta i Skåne dömdes av Köpenhamns byrätt till fyra respektive fem års fängelse för ett bombdåd mot danska skattemyndigheten kontor i centrala Köpenhamn i augusti i fjol. De bägge männen dömdes även till livstids utvisning.

newsgram | Nynäshamn den 9 juli 2020

| INTEGRATIONSSKULD | Två män på 23 och 24 år dömdes till fyra respektive fem års fängelse för den våldsamma explosion som förstörde danska Skattestyrelsens byggnad och omkringliggande byggnader i centrala Köpenhamn i augusti förra året, rapporterar dansk public service DR. Männen dömdes även till livstids utvisning av Köpenhamns byrätt.

Skadorna på Skattestyrelsens byggnad på Österbro i centrala Köpenhamn uppskattas till 6,2 miljoner danska kronor. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix

 

Åklagarmyndigheten hade yrkat på sju års fängelse för männen och refererade till terrorlagstiftning som ger möjlighet till hårdare straffpåföljd. Åklagaren menar att männen begått en terrorliknande handling. Men rätten bortsåg från det i sin dom.

Vid fastställande av straff har rätten tagit hänsyn till, att den ena av de åtalade, som placerat och detonerat bomben, hade en aktiv roll medan den andre åtalade fungerade som chaufför, meddelade rättens ordförande.

Männen har ännu inte tagit ställning till om de tänker överklaga domen. De har 14 dagar på sig att fatta beslut, uppger DR. Utredningen koncentrerades snabbt mot de två männen. De körde från Malmö på kvällen den 6 augusti till Skattestyrelsens byggnad på Østbanegade. Med hjälp av övervakningsbilder och information från telemaster kunde bilens färdväg kartläggas.

En videokamera på Østerbro visade bland annat en av männen kliva ut från bilens passagerarsida. Han bar på ett silverfärgat föremål som enligt åklagarmyndigheten var den bomb som ödelade Skats byggnad. Ett antal tekniska undersökningar av den vita Citroën Berlingo som männen färdades i visar på spår av sprängmedel på både säten, ratt, växelspak och inre och yttre dörrhandtag.

De två männen har erkänt under rättegången att de befann sig i bilen och att de kört till Köpenhamn den kvällen. Men männen har gett motstridiga uppgifter om syftet med resan och vad de gjorde under drygt en timmes tid i Köpenhamn. Den ena har sagt att de åkte till Köpenhamn för att äta en bit mat medan den andre sagt att de åkte till Danmark för att köpa hasch i Christiania. Varken polis eller åklagare har lyckats få fram information som kan styrka motivet. Men åklagaren Andreas Christiansen tror att någon annan anlitat männen.

I nyhetsrapporteringen har bland andra Bonnierägda Kvällsposten och svensk public service SVT följt den pågående folkutbytesagendan i Sverige genom att omtala männen som ”svenskar”. Av namnen att döma är männen av utomeuropeisk härkomst. En snabb koll på namnen i folkbokföringen avslöjar att 23-åringen är bosatt i Arlöv och 24-åringen boendes i Beddingestrand.

Till och med dansk public service har i tidigare artiklar inflikat att de bägge männens namn avslöjar att de har en annan etnisk bakgrund än svensk.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar