Terroristhot i Sverige: En gripen man från Uzbekistan känner Rakhmat Akilov

Av | 30 april, 2018

Tre personer har gripits på måndagsmorgonen misstänkta för förberedelse till terroristbrott. De gripna männen uppges komma från Uzbekistan. En av männen har haft kontakt med Rakhmat Akilov, som väntar på dom för terrorattentatet på Drottninggatan i fjol.

[newsgramNynäshamn 30 april 2018]

Under måndagsmorgonen genomförde Säkerhetspolisen, Säpo, och polisen ingripanden i norra Sverige och i Akalla i nordvästra Stockholm. Polisen slog till i en så kallad gryningsräd mot de misstänkta personerna. Vid 04.30-tiden på morgonen väcktes boende av en kraftig smäll, följt av ljud från skrikande personer och hundskall i en hyresfastighet i Akalla.

En källa uppger för TT att samtliga gripna är från Uzbekistan – liksom Rakhmat Akilov, som har åtalats och väntar på dom för terrorattentatet på Drottninggatan i april förra året. Minst en av personerna har haft kontakt med Rakhmat Akilov uppger en källa med insyn i fallet för TT. I Akalla anhölls tre personer misstänkta för terroristbrott. Flera personer skall ha tagits in för förhör – Säpo utesluter inte att fler kan komma att misstänkas i ärendet.

Det har skett ett tillslag i morse angående några personer som är misstänkta för förberedelse till terroristbrott. De personerna är nu frihetsberövade, sa chefsåklagare Per Lindqvist till SVT Nyheter.

Enligt honom har de anhållna varit under uppsikt en längre tid.

Till grund för det arbetet ligger Säkerhetspolisens underrättelsearbete som sker inom ramen för arbetet beträffande kontraterrorism, sa Per Lindqvist.

Tre män bosatta i Akalla i nordvästra Stockholm sitter nu häktade misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Foto: Wikipedia

Enligt obekräftade uppgifter hyrdes lägenheten i andra hand av några män från Uzbekistan. Tabloiden Aftonbladet uppger att en av de gripna männen skall komma från provinsen Samarkand i Uzbekistan. Han tillhör liksom Rakhmat Akilov den tadzjikiska minoriteten i landet. Enligt Säpo hade de misstänkta dåden kopplingar till utlandet och handlar om terrorism. Men Säpo vill inte svara på några frågor om det misstänkta attentatet var planerat att äga rum utanför Sverige.

Vi ser att det finns internationella kopplingar i fallet, men vi går inte in på vilka länder, sa Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säpo, till tabloiden Expressen.

Terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat kvar på en trea på en femgradig skala – vilket är ett förhöjt hot. Enligt Säpo finns det ingenting som tyder på att det misstänkta terrorbrottet skall ha varit planerat i anslutning till Valborgsmässohelgen eller firande av 1 maj runt om i Sverige.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar