Trots snabbspår till polisutbildningen – tomma platser inför vårterminen

Av | 14 december, 2019

Regeringen har skapat flera snabbspår till polisutbildningen för att nå det nationella målet om 10 000 fler poliser år 2024. Nu visar det sig att endast 651 nya studerande kommer påbörja utbildningen till polis när vårterminen börjar nästa år – det är färre än hälften mot planerat.

newsgram | Nynäshamn den 14 december 2019

| THE SHOCK DOCTRINE | Den dramatiska befolkningsökningen i Sverige genom massinvandring de senaste årtiondena har skapat ett skriande behov av fler poliser på gator och torg. Men den koordinerade systemchocken mot offentliga system i Sverige har också lämnat fältet fritt för politiker att genomföra reformer av den offentliga sektorn som annars inte varit möjliga. Detta gäller inte minst polisen som står inför stora utmaningar som behöver lösas.

Inrikesminister Mikael Damberg, S, har fått poliskrisen på sitt bord. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Trots att Polismyndigheten planerat för 1 024 studieplatser har endast 651 nya studerande antagits kommande vårtermin, rapporterar SVT. Nu äventyras det nationella målet om 10 000 fler polisanställda 2024. Ett mål som inrikesminister Mikael Damberg, S, fortfarande tror är möjligt att nå genom att vidta ytterligare åtgärder.

Rikspolischefen säger till mig att han tror att det går att nå målet. Jag förstår att det är ett utmanande mål, men vi har visat med de resursförstärkningar vi ger polisen att de kan växa. Men det är mycket jobb som återstår, säger Mikael Damberg till SVT.

För att få ut fler poliser på fält har politikerna enats om snabbspår in i polisutbildningen. Antagningsprocessen förändras från och med nästa år så att det går att söka till polisutbildningen när som helst under året. Dessutom kortas tiden rejält mellan ansökan och antagningsbesked, från cirka 30 veckor till en månad.

Det är på uppdrag av oss, vi har sagt att det inte funkar tillräckligt bra. Vi har rekordmånga som söker, men det är fortfarande så att vi ställer tuffa krav på poliser. Då måste hela processen för att pröva och anta poliser bli bättre. Från den 1 januari blir det ett nytt system och polisen säger till mig att det kommer ge effekt, säger Mikael Damberg.

Ett annat snabbspår in i polisyrket gäller personer som har erfarenhet som IT-forensiker, analytiker och utredare. De erbjuds en funktionsinriktad polisutbildning. Ambitionen är att fördubbla deltagarantalet till år 2021 – utbildningen har i dag 48 platser.

 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är tveksam till om det nationella målet om 10 000 fler poliser på gator och torg är möjligt att nå i tid. Moderaterna tror att intresset för att bli polis skulle öka om man efter fem år i yrket får sina studielån avskrivna.

De ställer ju på allvar frågan om det realistiska i att nå målet om 10 000 fler polisanställda. Om fördelningen ska vara två tredjedelar poliser så blir det väldigt svårt, säger Johan Forssell till SVT.

Flera experter är djupt oroade över siffrorna som presenterades under fredagen, uppger SR. Men inte polisens nationella tillväxtsamordnare Mattias Dejke. Han tror fortfarande att regeringens rekryteringsmål för 2024 kan nås. Hans uttalande kan tolkas som att man från Polismyndighetens sida planerar att rucka på antagningskraven för att fylla upp platserna på polisutbildningen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar