Allt färre dricker mjölk i Sverige

Av | 13 december, 2019

Färsk statistik avslöjar att mjölkdrickandet i Sverige har mer än halverats sedan 1980-talet. Men den totala konsumtionen av mejeriprodukter når nya rekordnivåer. I stället för att dricka mjölk i rikliga mängder har konsumenterna gått över till ost, smör, fil och yoghurt.

newsgram | Nynäshamn den 13 december 2019

| NYLIBERALISM | Allt färre dricker mjölk i Sverige. Mjölkdrickandet har mer än halverats sedan 1980-talet. Tittar man på produktion för mjölkprodukter håller den i sig över tid – däremot har konsumenterna gått över från att dricka mjölk i stora mängder till andra typer av mejeriprodukter som ost, smör, fil och yoghurt.

Inte alla kan dricka mjölk. Foto: YLE

 

Ingen vet riktigt vad detta kan bero på. Svenskar fortsätter nämligen att dricka mjölk som förut medan invandrare tycks föredra att handla andra typer av mejeriprodukter.

Konsumenterna har fått andra vanor och beteenden i köpmönster. Men jag vet inte om du hörde att totalkonsumtion av mjölkråvaran är bland den högsta som varit sedan 2009, säger Stefan Gård, ordförande för organisationen Svenska bönder, till newsgram.

Sedan 2009 ja, men det är ändå en minskning av mjölkproduktionen jämfört med 1980.

Ja, det är en minskning. Men sedan 2009 har alltså köpvanorna ändrats så radikalt så att vi har en total förbrukning i Sverige på 3,8 miljarder kg. Utav det producerar då svensk mjölkproduktion 2,7 miljarder kg. Resten, 1 miljard kg, är import, säger Stefan Gård.

Enligt färsk statistik från Jordbruksverket har konsumtionen av mjölk minskat med 55 procent sedan 1980 – från 162 liter till 73 liter per person 2018. Istället har konsumtionen av syrade produkter som yoghurt och fil ökat från 23 liter per person under samma period. Dessutom har konsumtionen av ost ökat från 14 kg till 19 kg per person.

Varför har mjölkkonsumtionen minskat i Sverige sedan 1980?

Det är en allmän nedgång som har skett. Jag vet faktiskt inte riktigt varför mjölkkonsumtionen har minskat, säger Simon Lind, statistiker på Jordbruksverket, till newsgram.

Vilken betydelse har den förändrade befolkningssammansättningen i Sverige på mjölkkonsumtionen?

Då får man göra studier för att se om det finns olika vanor hos olika grupper. Det kan inte jag uttala mig om utifrån vår statistik, säger Simon Lind.

Det är inte alla folkslag som kan dricka mjölk. Det är faktiskt ganska ovanligt att kunna dricka mjölk i världen.

Jo, det känner jag till. Men exakt hur det ser ut och hur det ser ut med nyanlända till Sverige, det kan jag inte uttala mig om, säger Simon Lind.

Enligt Stefan Gård på organisationen Svenska bönder kan invandringen till Sverige spela en viss roll när det gäller efterfrågan på mjölk.

”Nysvenskar” har ju en helt annan bild av vad för slags mjölkprodukter som de vill ha. Det ändrar inte totalkonsumtionen så mycket. Utan den går uppåt. Men det ändrar inriktningen på vilka varor vi säljer, säger han.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar