Trumps exekutiva order: Granska Google, Facebook & Twitters inblandning i kartelliknande samarbeten

Av | 23 september, 2018

Ett utkast till en så kallad Big Tech exekutiv order har läckt ut från Vita huset till amerikansk press. Dokumentet avslöjar att Trump-administrationen vill undersöka om stora sociala medier-företag är inblandade i konkurrensbegränsande och kartelliknande samarbeten – detta för att slå undan benen på mindre konkurrenter.

newsgram | Nynäshamn 23 september 2018

De globala Big Tech-företagens hårda censurering av konservativa röster i sociala medier kan bli deras fall. Upprepade gånger har USAs president Donald Trump riktat skarp kritik mot Silicon Valley-företagen Google, Facebook och Twitter för att dom bannlyser och censurerar alternativa röster från att höras på deras plattformar.

Ett internt arbetsdokument till en exekutiv order, som cirkulerar i Vita huset, har läckt ut till amerikansk press under helgen. Av allt att döma planerar president Donald Trump att komma åt globala high tech-företag som är inblandade i konkurrensbegränsande och olagliga kartelliknande samarbeten som drabbar mindre konkurrenter genom en så kallad Big Tech exekutiv order.

Twitterkonkurrenten Gab har länge tampats med Apple och Google som bägge har nära samarbete med Facebook och Twitter. Tech-giganterna har på olika sätt satt stopp för Gab att finnas med i deras App-butiker.

Vi har väntat på den här dagen! Vi är förväntansfulla! Jag hoppas att president Trump skriver under den här exekutiva ordern omedelbart. Jag tror att de läckte detta till pressen för att se reaktionen, säger Andrew Torba, medgrundare och CEO på Gab, i en video på Twitter.

Till skillnad från många andra tror han inte att det handlar om att komma åt de stora tech-företagens censurering i sociala medier.

Många blev glada över detta och sa ”Åh, presidenten kommer att gå efter stora tech-företag för censur etc.” Men egentligen handlar denna exekutiva order enligt det nuvarande utkastet inte alls om censur. Utan mer om big tech-företagens monopol och kartelliknande samarbeten, säger Andrew Torba.

Nyhetsbyrån Bloomberg News tillhör de mediehus som har kommit över utkastet till den exekutiva order som avslöjar att president Donald Trump tänker beordra amerikanska antitrust-myndigheter att ”noggrant undersöka om någon online-plattform har handlat i strid med antitrustlagarna.” En Vita huset-representant uppger för Bloomberg News att man precis har börjat arbeta på det läckta dokumentet. Därför har det inte har gått ut på remiss till berörda myndigheter.

I helgen blev det känt att USAs president Donald Trump vill undersöka om ledande sociala medier-företag missbrukar deras marknadsdominerande ställning. Foto: Win McNamee/Getty Images

Enligt Andrew Torba har Apples och Googles app-butiker för nedladdningar på mobiltelefonen en monopolliknande ställning på marknaden. Därmed kan dom utestänga mindre företag som konkurrerar med deras samarbetspartners Facebook och Twitter. Företaget Gab har ofta kritiserats för att det kan förekomma olämpligt innehåll och hatpropaganda på deras plattform. Men han menar att kritiken till stor del är missvisande.

Det förekommer barnpornografi på Twitter. Det förekommer live-streamade mord på Facebook. Det förekommer kodade transaktioner på Twitter. Massor av kontroversiellt innehåll och massor av hatpropaganda på båda dessa plattformar i mycket större volymer än på Gab, säger Andrew Torba.

Han fortsätter.

Ändå använder dessa två företag – Apple och Google – deras ställning på marknaden och deras dualistiska monopol på app-butik distribution och mobil hårdvara som ett sätt för att förhindra en konkurrent i de sociala nätverk som de själva har samarbeten med. Nämligen Facebook och Twitter.

Exekutiva orderns högst preliminära status återspeglas av att den första delen i texten till utkastet är rödmarkerat – den delen av texten handlar om att exekutiva ordern kan utökas ”om det är nödvändigt, för att tillhandahålla fler detaljer om plattformarnas roll och vikten av konkurrens.” Dokumentet uppmanar också andra amerikanska myndigheter att – inom en månad efter det att president Donald Trump har signerat den exekutiva ordern – rekommendera åtgärder som potentiellt skulle kunna ”skydda konkurrensen mellan online-plattformarna och påvisa om online-plattformarna bedrivit snedvriden konkurrens”.

Exekutiva ordern namnger inga företag. Men enligt Bloomberg News är den tänkt att användas mot Alphabet Inc:s dotterbolag Google, Facebook Inc. och andra företag inom sociala medier. Under lördagen har Bloomberg News utan framgång sökt presstjänsterna på Google och Twitter mejlledes och per telefon för att få kommentarer. En taleskvinna för Facebook sade att man inte har några kommentarer att ge om den tänkta exekutiva ordern.

Alla stora mediehus i USA har rapporterat om utkastet till den planerade exekutiva ordern under helgen. I nuläget vet ingen om Vita huset avbryter arbetet på att ta fram en så kallad Big Tech exekutiv order – eller om man fortsätter som planerat. Nu pågår kampanjer från alla håll för att påverka beslutsfattarna i Vita huset.

Låt presidenten veta att han borde skriva under exekutiva ordern omedelbart för att inleda förundersökning om alla konkurrensbegränsningar och kartelliknande monopol som pågår bland de stora tech-företagen i Silicon Valley, säger Andrew Torba.

På tisdag kommer USAs justitieminister Jeff Sessions ha ett möte tillsammans med jurister som redan är i full gång att granska tech-företagens praxis på antitrust-området. Syftet med mötet är att undersöka om det går att driva åtal mot de berörda företagen – en av juristerna uppger för Bloomberg News att Jeff Sessions är intresserad av att se om det går att dela upp företagen i mindre enheter. På det sättet kan man också bryta Big Tech-företagens globala dominans och öppna upp för konkurrens från mindre konkurrenter.

Av Carl Gram

 

Lämna ett svar