Tusentals demonstranter omringade TV-huset i Belgrad

Av | 10 mars, 2019

Tusentals missnöjda demonstranter omringade det statliga TV-bolagets byggnad i Serbiens huvudstad Belgrad på lördagen. Demonstranterna, som protesterar under parollen ”en av fem miljoner,” är missnöjda med TV-bolagets nyhetsförmedling som de uppfattar som vinklad och partisk.

newsgram | Nynäshamn 10 mars 2019

Flera tusen människor omringade TV-huset i Serbien under regeringskritiska protester på lördagen, rapporterar Fox News. Demonstrationerna använder parollen #1od5miliona – eller ”en av fem miljoner” – vilket är en referens till president Aleksandar Vučićs uttalande att han inte kommer lyssna ens om fem miljoner serber protesterar.

Den regeringskritiska proteströrelsen #1od5miliona anklagar Vučić för att använda hårt hållna medier för att smutskasta och kväsa hans motståndare. Utanför TV-huset i centrala Belgrad stod folk och buade och hånade arbetarna inne i byggnaden. Folkmassan uttryckte sitt missnöje med TV-bolaget RTS:s (Radio televizija Srbije, reds. anm) nyhetsförmedling som man menar är partisk. Demonstranterna kräver fria medier och rättvisa val i Serbien.

Under en protest i Belgrad på lördagen höll några demonstranter upp en skylt av Aleksandar Vučić. Serbiens president avbildades som karikatyren ”Pinocchio” – alltså en lögnhals. Foto: Darko Vojinovic/AP

 

Enligt en paraplyorganisation för flera oppositionspartier ska anhängare till Aleksandar Vučićs parti ha legat bakom en attack på en oppositionsledare i november förra året, uppger SVT. I början av december inleddes de regeringskritiska protesterna. Då lyckades Vučić spä på det folkliga missnöjet ytterligare när han sade att han inte tänkte gå oppositionen till mötes när det gäller kraven på fria medier och rättvisa val. Lördagens demonstration var den 14:e som den regeringskritiska proteströrelsen  #1od5miliona hållit i Serbien.

Från nationalister till globalister

Politiskt har Aleksandar Vučić gjort samma resa som Jimmie Åkesson i Sverige. De började bägge sin politiska bana på 00-talet som nationalister, men framstår numera som EU-vänliga. I Vučićs fall handlar det om att han vill leda Serbien in i den Europeiska Unionen – medan Åkesson har lagt utträdeskravet åt sidan och hellre vill reformera EU-projektet.

Även om Aleksandar Vučić har bytt fot politiskt från nationalist till globalist har inte det serbiska folket gjort det i samma utsträckning. Än finns det många serber som minns kommunismen i ex-Jugoslavien och dess abrupta slut i början av 1990-talet. För när demonstranterna stannade till en stund vid Terazije-fontänen höll den serbiske skådespelaren och politikern Branislav Lecic ett tal på samma plats som han gjorde för 28 år sedan – den 9 mars 1991.

Här berättade han för åhörarna att serberna fortfarande kämpar för samma saker som man gjorde för några årtionden sedan.

 

Demonstrationerna i Serbien har pågått i tre månader. Den serbiska oppositionen kämpar för mer demokrati i landet som man menar styrs med en järnhand av president Aleksandar Vučić. Motståndare anklagar Vučićs EU-vänliga regering för att medverka till polarisering samtidigt som demokratiska friheter begränsas allt mer.

Framåt lördagskvällen avslutades manifestationen utanför TV-huset i Belgrad genom att demonstranterna höll upp lysande mobiltelefoner i luften medan de ropade åt arbetarna inne i TV-huset att komma ut och ansluta sig till protesterna.

 

Nästa #1od5miliona-protest äger rum den 12 mars för att uppmärksamma årsdagen av mordet på den serbiske premiärministern Zoran Đinđić. Han mördades på trappen till regeringshuset i Belgrad i mars 2003 – nästan exakt ett halvår innan mordet på Sveriges utrikesminister Anna Lindh.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar