Cecilia Wikström petas från Liberalernas EU-vallista

Av | 9 mars, 2019

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström vägrar lämna sina styrelseuppdrag i två svenska börsbolag. Nu meddelar partiet att Cecilia Wikström petas från EU-vallistan.

newsgram | Nynäshamn 9 mars 2019

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström petas från partiets EU-vallista. Skandalerna har duggat tätt i Liberalerna den senaste tiden. Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl har tagit en timeout sedan det avslöjats att hon hyrt sin makes lägenhet och låtit skattebetalarna stå för notan.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikströms position i partiet ifrågasätts eftersom det har framkommit uppgifter om att hon har två styrelseuppdrag vid sidan om förtroendeuppdraget i EU-parlamentet, uppger Expressen. Frågan om dubbla lojaliteter ställdes på sin spets och blev EU-toppens fall.

 

I helgen har 600 partimedlemmar samlats på Liberalernas riksmöte i Västerås. De skulle slipa på argumenten inför EU-valet. Nu handlar allt om Cecilia Wikström. Till journalister på plats har partiet delat ut en utredning som partiets etikkommitté har gjort. Enligt denna ”borde Cecilia Wikström ha avstått från att ta på sig de nu aktuella styrelseuppdragen parallellt med hennes roll som Europaparlamentariker.”

Vi visste om hennes uppdrag, men vi gjorde en felbedömning när vi godkände dem. Jag tar på mig ansvaret för det, sa Maria Arnholm vid en pressträff.

Enligt Arnholm har partiet bett Cecilia Wikström att välja mellan att toppa Liberalernas EU-vallista eller behålla styrelseuppdragen.

Styrelsen har vädjat till Wikström att stå kvar på listan, men hon har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det. Hennes styrelseuppdrag ligger inom ramen för det regelverk som finns i Europaparlamentet, men när det handlar om förtroende så räcker det inte alltid att hålla sig till regelverket, sa Maria Arnholm.

Cecilia Wikström delar inte partiets officiella version.

Jag har blivit avsatt. Partistyrelsen har beslutat att avsätta mig, jag vill understryka att jag varken har valt det ena eller det andra, sa hon vid en pressträff.

EU-toppen Cecilia Wikström petas från Liberalernas EU-vallista i sista stund. Foto: SVT

 

Enligt henne hände inget speciellt efter SVTs avslöjanden om styrelseuppdragen. Några ledarskribenter skrev ett par texter. Men inga journalister sökte upp henne, eller hennes pressekreterare, för att ställa några frågor om extraknäcken i två svenska börsbolag.

Jag är oerhört ledsen för att det har blivit såhär, men livet går vidare. Nu ska jag stryka ordentligt i almanackan, ta ett djupt andetag och se vart vägen bär, sa Cecilia Wikström.

Hon avslutade pressträffen med att säga.

Jag står kvar när det blåser.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar