Tusentals syriska flyktingar återvänder hem i bussar

Av | 6 december, 2018

Allt fler syrier lämnar den ovissa tillvaron i flyktingläger i Syriens grannländer – detta för att frivilligt återvända hem och vara med om att återuppbygga Syrien.

newsgram | Nynäshamn 6 december 2018

Trots att Syrien är ett sönderkrigat land har tusentals syriska flyktingar i Turkiet accepterat erbjudande om att återvända hem.

Bara i år har 3.500 rest tillbaka härifrån, och jag räknar med att siffrorna blir ännu högre nästa år, sa Ali Murat Alatepe, borgmästare i stadsdelen Esenyurt i Istanbul, till danska DR.

Han arrangerar bussresor för flyktingar hem till Syrien. I Libanon ansvarar också myndigheterna för att arrangera bussresor för flyktingar som vill återvända till hemlandet Syrien. Ingen vet riktigt hur många som har accepterat erbjudandet att få skjuts hem till Syrien. Enligt turkiska myndigheter handlar det om 260.000 syrier som har rest tillbaka de senaste två åren, medan libanesiska säkerhetsmyndigheter uppger att 80.000 syriska flyktingar har återvänt enbart i år.

Förväntansfulla syriska flyktingar kliver ombord på en buss som ska transportera dem från Libanon hem till Syrien. Bilden är tagen 28 juli 2018. Foto: AFP

 

UNHCR, FNs flyktingorganisation, har helt andra siffror. Enligt UNHCR har man registrerat 40.000 syriska flyktingar som har återvänt från grannländerna i år.

Vår statistik bygger på vad vi själva kan registrera och bekräfta, sa Andrej Mahecic, talesperson på UNHCR, till DR.

De senaste åren har den syriska armén lyckats återerövra stora delar av landet från rebellgrupper och militanta jihadister. För närvarande har bland andra Islamiska staten, IS, och militanta jihadistgrupper motståndsfickor i de östra delarna av Syrien och Idlib-provinsen i nordvästra Syrien.

Enligt FN finns det omkring 3,6 miljoner registrerade syriska flyktingar i Turkiet i dag. Några bedömare menar att många kommer stanna kvar i Turkiet under lång tid.

Jag tror, de flesta kommer stanna kvar i Turkiet under en lång tid, eftersom situationen är osäker på många håll i Syrien, och för att ekonomin är bättre här, sa professor Murat Erdogan, migrationsforskare vid Turkisk-Tyska Universitetet i Istanbul, till DR.

För en vecka sedan mötte Staffan de Mistura – FNs sändebud i Syrien – representanter för den syriska regeringen och den syriska oppositionen samt Ryssland, Turkiet och Iran i Kazakstans huvudstad Astana. Syftet med toppmötet var att sätta ihop en kommitté som kunde börja skissa på en ny konstitution i Syrien.

Motsättningarna handlar om att den syriska regeringen kan tänka sig några tillägg till den nuvarande konstitutionen – medan den syriska oppositionen vill  ha en helt ny konstitution på plats. Under toppmötet i Astana kunde parterna inte enas.

 

Omkring 6 miljoner syrier har flytt till grannländerna och Europa – omkring 400.000 tros ha dödats. Syrien och Ryssland menar att flyktingar kan återvända hem utan risk för repressalier. På toppmötet i Astana sade Syriens FN-ambassadör Bashar Ja’afari att hävandet av sanktioner mot Syrien är ”ett riktigt test” för väst.

Om väst verkligen vill hjälpa oss och länderna som har flyktingar, måste de börja häva de ekonomiska sanktionerna. Så att dessa människor som är utomlands kan återvända till deras arbeten, återuppta ett normalt liv och hitta jobbmöjligheter och bidra till att vitalisera ekonomin i Syrien, sa Bashar Ja’afari uppger nyhetsbyrån Associated Press.

Officiellt verkar Sverige för en politisk lösning på krisen i Syrien. Sverige har till exempel satsat stora belopp på humanitär hjälp i Syrien och dess grannländer. Men Sverige har också skickat pengar till beväpnade oppositionsgrupper i Syrien. De har gjort sig skyldiga till massmord, plundring och folkfördrivning. Oppositionella som har stor skuld till att syrier har tvingats fly från sitt land.

Under Obama-epoken skickade Reinfeldt-regeringen 110 miljoner kronor till Syriska Nationella Gruppen som har kopplingar till den mytomspunna Bilderberggruppen uppger Fria Tider. Från svensk sida kan pengaregnet över beväpnade grupperingar i Syrien ha handlat om att bistå USA med hjälp för att störta Bashar al-Assad från makten. Trots nyhetsrapportering som visar att oskyldiga råkade illa ut fortsatte Reinfeldt-regeringen att skicka pengar till terrorister i Syrien.

Ett sådant exempel är filmklippet nedan. Det visar en milisgrupp som sorterade under Syriska Nationella Gruppen när den avrättar fyra civila män i staden Aleppo 2012.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar