Tungt beväpnade prickskyttar på hustaken i Paris (UPPDATERAD)

Av | 3 december, 2018

Tusentals fransmän fortsätter att protestera mot höjda bensinpriser i Frankrike. På söndagen avslöjades det att tungt beväpnade prickskyttar har legat utplacerade på hustaken nära Triumfbågen i Paris – allt medan missnöjda fransmän nedanför ropade: ”Avgå Macron!”

newsgram | Nynäshamn 3 december 2018

På söndagen blev det känt att tungt beväpnade prickskyttar har placerats ut på hustaken nära Triumfbågen i Paris under helgens våldsamma upplopp. Nedanför protesterade de gula västarna mot höjda bensinpriser och president Emmanuel Macrons sätt att styra landet.

En inhyrd provokatör hade lätt kunnat skapa en katastrof genom att provocera de andra demonstranterna tillräckligt mycket för att få fart på prickskyttarna på hustaken. Resultatet hade kunnat bli förödande.

 

Samtidigt valde poliser att plocka av sig sina hjälmar när dom mötte demonstranter från proteströrelsen de gula västarna. Scener visar poliser som möttes av jublande fransmän.

 

 

När Emmanuel Macron kom tillbaka till Paris från G20-mötet i Argentina besökte han Triumfbågen för att med egna ögon se vad som hade hänt. Därefter satte han sig i ett krismöte med premiärministern, inrikesministern samt den högsta polisledningen uppger SVT. En fråga på dagordningen handlade om att stärka säkerhetsstyrkorna inför eventuella framtida proteströrelser.

Jag kommer aldrig att acceptera våld. Inget mål rättfärdigar att myndigheter attackeras, affärer plundras, förbipasserande samt journalister botas och Triumfbågen attackeras, sa Emmanuel Macron innan krismötet.

Några tungt beväpnade prickskyttar på ett hustak nära Triumfbågen i Paris. Screen shot © Twitter

 

Uppgifter i media gör gällande att Macron är öppen för dialog med andra partier och representanter för proteströrelsen de gula västarna, men han tänker inte ändra inriktning på politiken.

Vi tänker inte byta kurs. Vi är säkra på det, sa Benjamin Griveaux, den franska regeringens talesperson, till radiostationen Europe 1.

Proteströrelsen de gula västarna började i mitten av oktober som en manifestation mot höjda bensinpriser i Frankrike. Protesterna har blivit en massrörelse där fransmän kan vädra sitt missnöje mot politikerna i Paris. I lördags ropade demonstranterna: ”Avgå Macron!”

Uppdaterad kl 16.00 – 3 december 2018: Nu kommer rapporter om att ambulanspersonal blockerar infarter till de centrala delarna av Paris. Detta som en protest mot president Emmanuel Macrons reformer.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Ett svar på ”Tungt beväpnade prickskyttar på hustaken i Paris (UPPDATERAD)

  1. Samuel af Ugglas

    Oj, vi som trodde Macron skulle dela ut bakelser till alla sina barn?

    Svara

Lämna ett svar