Twitter medger att man har begått ett ”misstag” – återställer ZeroHedges konto

Av | 14 juni, 2020

Finansbloggen ZeroHedge fick sitt Twitterkonto suspenderat i slutet av januari efter att ha länkat till en artikel som avfärdar teorin att coronaviruset spridits från fladdermöss till människor via en marknadsplats i den kinesiska staden Wuhan. Nu återställer Twitter bloggens konto och erkänner samtidigt att man har begått ett misstag.

newsgram | Nynäshamn den 14 juni 2020

| STORY TELLING | När pseudonymen Tyler Durden länkar till en ZeroHedge-artikel på Twitter som motsäger den officiella versionen om coronavirusets utbrott i Wuhan försöker några MSM-journalister återfå kontroll över narrativet och mota bort ZeroHedges scoop från nyhetsrapporteringen. De anmäler ZeroHedge till Twitters abuseavdelning som snabbt stänger ner finansbloggens konto den 31 januari.

Efter några månaders bannlysning är nyhetssajtens alter ego Durden dock tillbaka på Twitter som vanligt.

För nu erkänner Twitter plötsligt efter 133 dagar att bannlysningen av ZeroHedge var ett misstag. Sent på fredagskvällen mejlade Twitters supportavdelning till finansbloggen och skriver att ”vi gjorde ett misstag i vår verkställighetsåtgärd” vilket gör att ”vi har hävt suspenderingen av ditt konto”.

Vi har gjort ett fel i vår verkställighetsåtgärd i det här fallet. Baserat på ytterligare information från kontots ägare i en överklagan, har vi återinstallerat kontot, skriver en talesperson för Twitter i ett mejl till nyhetsbyrån Bloomberg.

Allting började i slutet av januari när ZeroHedge publicerade en artikel som omkullkastar MSM:s narrativ att coronaviruset spridits från fladdermöss till människan via en marknadsplats i staden Wuhan i östra Kina. Istället ska coronaviruset ha utvecklats, utifrån ett original-virus som kom från Kanada, till ett slags biologiskt vapen som släppts ut – antingen av misstag eller inte – av Wuhan Institute of Virology några kilometer bort från den utpekade marknadsplatsen.

Hotade ZeroHedges artikel MSM:s narrativ om coronavirusets smittspridning från fladdermöss till människan? Skärmbild: ZeroHedge

 

Men det som fick några reportrar från Buzzfeed att reagera och anmäla ZeroHedge till Twitters abuseavdelning var finansbloggens genomgång av Wuhan Institute of Virology-forskaren Peng Zhou som tre månader tidigare granskats av västerländska underrättelsetjänster för hans roll i skapandet av coronaviruset. Reportrarna tyckte att ZeroHedge hade gått över gränsen och doxxat forskaren. Alltså offentliggjort personuppgifter som kunde vara till fara för Zhou.

Twitter meddelade senare att ZeroHedges konto stängts av på grund av brott mot mikrobloggens regler mot missbruk och trakasserier – vilket ZeroHedge menar är felaktigt då man endast ställt frågor. När Twitter ställde upp i intervjuer med andra medier sade man att ZeroHedge gjort sig skyldiga till att ha ”manipulerat plattformen” utan att konkretisera vad det betydde.

Twitterkontot @zerohedge har över 700 000 följare – efter det att Twitter hävde suspenderingen fick ZeroHedge 30 000 nya följare inom loppet av några timmar.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar