SAS och Norwegian skyldiga kunderna runt 10 miljarder norska kronor

Av | 12 juni, 2020

SAS och Norwegian har sålt flygresor för runt tio miljarder norska kronor som har cancellerats på grund av coronakrisen. Trots att SAS är skyldiga kunderna mer än vad flygjätten har i sin kassa lovar den norska presschefen att resenärerna ska få sina pengar tillbaka.

newsgram | Nynäshamn den 12 juni 2020

| KRISHANTERING | Flygbolagen SAS och Norwegian är skyldiga flygresenärer över hela världen runt tio miljarder norska kronor, uppger en expert till den norska tidningen Bergens Tidende. SAS skuld uppgår till nästan 6,8 miljarder norska kronor medan konkurrenten Norwegian tros vara skyldig mellan två och fyra miljarder norska kronor till sina kunder. Totalt kan de skandinaviska flygbolagen vara skyldiga sina kunder omkring tio miljarder norska kronor.

Flygbolagen SAS och Norwegian har sålt resor värda runt 10 miljarder norska kronor som har blivit inställda på grund av coronakrisen. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

I SAS fall skulle det röra sig om en skuld som är större än bolagets kassa. Trots detta försäkrar John Eckhoss, presschef i Norge, att bolagets kunder kommer få sina pengar tillbaka om de önskar det, skriver Aftonbladet. Enligt honom har SAS en statlig kredit från Norge och Sverige som är värd tre miljarder kronor och flygbolagets ledning arbetar på en plan för att få in friska pengar till bolaget.

Norwegians presstalesman Andreas Hjørnholm skriver i ett mejl till Bergens Tidende att bolaget inte offentliggör storleken på skulderna. Han vill inte heller bekräfta eller dementera uppgiften att bolagets skuld till flygresenärerna uppgår till mellan två och fyra miljarder norska kronor. Däremot försäkrar han att de kunder som vill ha sina pengar tillbaka kommer få det.

När land efter land stängdes ner på grund av coronavirusets utbrott runtom i världen lamslogs flygtrafiken. Flygresenärer blev strandsatta och kunde inte resa hem medan andra inte kunde resa iväg som planerat. Enligt Bergens Tidende ska de inställda flygresorna i mars betalas tillbaka i juni och inställda resor i april-maj återbetalas i höst.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar