Tyskland redo återkalla medborgarskap för IS-terrorister – men bara för jihadister med dubbelt medborgarskap

Av | 4 mars, 2019

Nu har den tyska koalitionsregeringen kommit överens om hur man ska gå tillväga för att återkalla medborgarskap för jihadister som sitter i fångenskap i Irak och Syrien. Men de nya hårdare reglerna kommer bara gälla för personer med dubbelt medborgarskap.

newsgram | Nynäshamn 4 mars 2019

Hårdare tag väntar tyska medborgare som rest från Tyskland till kalifatet i Mellanöstern. För en tysk tidning avslöjade på söndagen att den tyska koalitionsregeringen har kommit överens om en plan för att återkalla medborgarskap för personer med tyskt medborgarskap som har stridit för den Islamiska staten, IS, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tidningen Süddeutsche Zeitung citerar anonyma regeringskällor som ska ha sagt att tre kriterier måste uppfyllas för att regeringen ska gå vidare och återkalla det tyska medborgarskapet för personer som har stridit för IS.

Fem i tolv. Det hastar för den tyska koalitionsregeringen att hitta en lösning för hur man ska hantera återvändande IS-terrorister. På bilden ses Angela Merkel, tv, Katarina Barley, mitten, och Horst Seehofer, th. Foto: Michael Sohn/ AP

 

Kompromissen mellan inrikesministern Horst Seehofer, CSU, och justitieministern Katarina Barley, SPD, går ut på att personerna i fråga måste ha dubbelt medborgarskap, vara vuxna och om de fortsätter att strida för IS efter det att de nya reglerna träder i kraft så blir dom av med det tyska medborgarskapet.

 

Tillsammans med Sverige tillhör Tyskland de största nettoexportörerna av IS-terrorister som har rest från Europa till Irak och Syrien för att ansluta sig till militanta jihadistgrupper. Mer än 1,000 personer med tyskt medborgarskap i handen har lämnat Tyskland för att bege sig till krigsdrabbade områden i Mellanöstern sedan 2013. Omkring en tredjedel har återvänt till Tyskland, en annan tredjedel tros ha dött, och de resterande tros fortfarande vara kvar i Irak och Syrien. Några av dessa ska sitta i fångenskap hos irakiska styrkor och styrkor ledda av USA i Syrien.

 

Förra månaden uppmanade USAs president Donald Trump flera europeiska länder däribland Storbritannien, Frankrike och Tyskland att ta hand om mer än 800 tillfångatagna IS-terrorister och ställa dem till svars inför domstol. I Storbritannien har inrikesministern redan återkallat medborgarskapet för en tonårstjej som reste ner till kalifatet, men som vill återvända till London nu när religionskriget är över därnere.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar