Tyskland upprättar transitzon – vill snabba på deporteringar av illegala invandrare

Av | 3 juli, 2018

En transitzon, med särskilda transitcenter, kommer upprättas längs den tysk-österrikiska gränsen – nu kan illegala invandrare avvisas innan de har kommit in i Tyskland. Det blev lösningen för att undvika en tysk regeringskris.

(newsgramNynäshamn 3 juli 2018)

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och inrikesminister Horst Seehofer lyckades på måndagskvällen kompromissa om asylpolitiken rapporterar dansk public service, DR. De senaste dagarna har tysk politik präglats av att Horst Seehofers parti CSU – systerparti till Angela Merkels parti CDU – hotat med att lämna den tyska regeringen om ingenting görs för att hindra illegal invandring till Tyskland. Nu kommer en transitzon med transitcenter upprättas längs den tysk-österrikiska gränsen.

Vi har hittat fram till en hållbar lösning. Det har uppnåtts tydlig enighet mellan våra två konservativa partier. Jag kommer fortsätta vara inrikesminister, sa Horst Seehofer enligt nyhetsbyrån Reuters på måndagskvällen.

Han fortsatte.

Vi har en färdig lösning för hur illegal invandring ska stoppas vid den tysk-österrikiska gränsen.

De öppna gränsernas tidevarv i Europa är historia. Nu upprättar Tyskland en transitzon för att stoppa illegala invandrare. Personerna på bilden demonstrerade när den så kallade Balkanrutten stängdes år 2016. Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP/GETTY IMAGES

Kompromissen går ut på att hindra asylsökande – som redan finns registrerade i andra länder – från att komma in i Tyskland. I transitzonen kommer så kallade transitcenter – i praktiken flyktingläger – upprättas. Dessa kommer ha samma juridiska status som en flygplats. En sådan lösning innebär nämligen att det blir enklare att direktavvisa illegala invandrare – utan att onödig tid slösas på att administrera asylansökningar som ändå kommer att avslås.

Vi tänker upprätta transitcenter i Tyskland och därifrån, efter överenskommelse med andra länder, skicka tillbaka asylansökare varifrån dom kommer, och där dom redan är registrerade. På det här sättet bevaras andan i partnerskapet i EU, och vi tar ett viktigt steg för att kontrollera sekundär invandring. Därför menar jag att vi har kommit fram till en bra kompromiss efter svåra förhandlingar och dagar, sa Angela Merkel.

Nu måste de tyska socialdemokraterna – som också sitter i den tyska regeringen – acceptera överenskommelsen mellan CSU och CDU rapporterar POLITICO. Enligt den Brysselbaserade tidskriften är den tyska delstaten Bayern en slags gateway för illegal invandring till Tyskland. Det konservativa partiet CSU – som är hemmahörande i Bayern – plågas för närvarande av dåliga opinionssiffror inför det kommande delstatsvalet.

Det nationalistiskt konservativa uppstickarpartiet Alternative für Deutschland, AfD, ser ut att kunna plocka många röster från CSU. Mycket tyder på att AfD kan komma att hamna i delstatsparlamentet i Bayern för första gången. Tyska AfD – liksom Alternativ för Sverige, AfS – är del av en etnonationalistisk rörelse i Europa.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar