Unga Dramaten bjuder på dockteater utomhus

Av | 24 mars, 2021

Unga Dramatens dockteaterpjäs ”Världen runt Rut” har utomhuspremiär på Scenkonstmuseets gård nästa vecka. Handlingen kretsar kring den nyfikna lilla katten Rut som kommit vilse – men beger sig ut på en upptäcktsfärd för att hitta hem igen.

newsgram | Nynäshamn den 24 mars 2021

| KULTUR | Unga Dramatens pjäs ”Världen runt Rut” har premiär nästa vecka. Dockteaterföreställningen kommer att ges utomhus på Scenkonstmuseets gård i Stockholm.

I denna scen möter katten Rut en kanin vid namn Rondellkungen. Bilden är från en repetition. Foto: Johan Öster/Dramaten

Pjäsen handlar om katten Rut som flyttar till ett nytt ställe med sin matte, men blir bortjagad av en hund när hon utforskar omgivningen. För att hitta hem igen beger sig Rut ut på en upptäcktsfärd som för henne till en helt ny värld. Förutom katten Rut får publiken möta figurer som ogräset Gnällspik, kaninen Rondellkungen, blomman med sina blombebisar och en hackspett.

 

”Världen runt Rut” är en nyskriven pjäs av regissören och dockspelaren Petter Lennstrand. Hans mest kända skapelse är figuren ”Allram Eest” som har synts i flera populära tv-program däribland julkalendern ”Allrams höjdarpaket” från 2004. I en intervju med SVT berättar han att ”Världen runt Rut” var tänkt som en stor inomhusföreställning från början, men på grund av Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner har pjäsen flyttats utomhus och kommer spelas inför max 8 personer åt gången.

Skådespelarna Nina Dahn, Maia Hansson Bergqvist och Dejmis Rustom Bustos medverkar i pjäsen. Premiären äger rum 31 mars och de flesta föreställningar är slutsålda. Men det ska finnas biljetter kvar till en föreställning. Från mitten av april kommer ensemblen börja resa runt för att uppträda inför barn i förskolan och lågstadiet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar