Danska regeringskritiska Facebookgrupper utsatta för hackerangrepp

Av | 23 mars, 2021

Flera danska politiska grupper på Facebook har blivit hackade. Grupperna är kritiska mot statsminister Mette Frederiksen, S, och hennes regerings coronapolitik med fortsatta nedstängningar av det danska samhället.

newsgram | Nynäshamn den 23 mars 2021

| YTTRANDEFRIHET I SOCIALA MEDIER | En rad danska protestgrupper på Facebook misstänker att de har blivit utsatta för ett hackerangrepp där motivet är politiskt, rapporterar danska Indblik. De hackade grupperna har alla en sak gemensamt – de använder Facebook för att organisera politiskt motstånd mot statsminister Mette Frederiksens fortsatta nedstängningar i Danmark. De Facebookgrupper som råkat illa ut är ”Danmark rejser sig op igen”, ”Mamma in black”, ”Befri Nanna Fri” och ”Folket har fået nok – med lov skal land bygges”. Tillsammans har dessa Facebookgrupper flera tusen medlemmar.

Kritik mot Danmarks coronapolitik är en känslig fråga. Danska Facebookgrupper som ifrågasätter Mette Frederiksens fortsatta nedstängningar av det danska samhället har drabbats av hackerangrepp. Foto: OLIVIER DOULIERY/GETTY IMAGES

Användare på Facebook är ofta medlemmar i flera grupper samtidigt. Som medlem i protestgruppen ”Befri Nanna Fri” kunde administratören i en annan dansk protestgrupp bevittna hackerattacken.

Det går väldigt snabbt, och det var väldigt gränsöverskridande. Hackaren ändrar gruppens namn och stänger helt enkelt av kommentarer och arkiverar gruppen, säger Pia Larsen, administratör i protestgruppen ”Frihed & Oplysning 2021”, till Indblik.

Hackarna har fått tillgång till de drabbade protestgrupperna genom att kapa administratörernas personliga Facebook-konton. Därefter har de ersatt administratörerna i gruppen med ett annat Facebook-konto som också förmodas vara en hackare. På det här sättet har hackarna kunnat gå in och ändra innehållet i de danska protestgrupperna på Facebook.

Man sitter ju själv och funderar, tänk om man själv blir hackad. Det är ju en attack mot vår yttrandefrihet, säger Pia Larsen.

Innehållet i flera danska politiska Facebookgrupper har antingen blivit raderade eller arkiverade – medan andra har fått gruppnamnet ändrat till något helt annat. Facebookgruppen ”Danmark rejser sig op igen” ändrades till ”HUNDE VERDEN – Hunde søger nyt hjem” medan ”Befri Nanna Fri” ändrades till ”Vi støtter ikke Nanna Fri”.

Eftersom man inte vet varifrån det kommer, så blir man otrygg av det. Man vet inte hur det ska sluta, vem som har gjort det och varifrån det kommer. Det är väldigt problematiskt, när man på det här sättet attackerar inställningen till en fråga. Det är väldigt skrämmande. Var går gränsen, undrar Pia Larsen.

Enligt tidningen Indblik är det inte fastställt vem som står bakom hackerattacken mot danska politiska grupper på Facebook. Men personerna bakom de angivna grupperna menar att det rör sig om en hackerattack med politiskt motiv.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar