USA klassar Antifa som en terroristorganisation

Av | 1 juni, 2020

Den amerikanska regeringen beslutade att klassa Antifa som en terroristorganisation under söndagen – detta efter att fredliga manifestationer för att hylla bortgångne George Floyd i Minneapolis urartat till våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis de senaste dygnen runtom i USA.

newsgram | Nynäshamn den 1 juni 2020

| SMÄLTDEGEL | USAs president Donald Trump meddelade på söndagen på Twitter att hans regering kommer stämpla den våldsbejakande vänsterextrema organisationen Antifa som en terroristorganisation. Under de senaste dygnen har USA plågats av våldsamma kravaller i städer runtom i landet.

 

Allting började i måndags då 46-årige George Floyd avlidit på sjukhus efter att ha gripits tidigare på kvällen i Minneapolis. En film från en förbipasserande spreds på sociala medier – den visar hur en av de nu åtalade poliserna tryckte ner Floyd mot marken med sitt knä mot hans huvud, skriver SVT. I filmen klagar 46-åringen över andningssvårigheter.

I helgen infördes utegångsförbud i 25 städer i sammanlagt 16 delstater. Flera delstater kallade in sina nationalgarden – vilket är en slags reservmilitär för att hjälpa polisen hålla ordning, uppger svenska Yle. I efterhand har visat sig att ett stort antal gripna upprorsmakare varit tillresta demonstranter som infiltrerat fredliga manifestationer för att hylla den bortgångne afroamerikanen George Floyds minne.

Vilka finansierar grupper som Antifa och Black Lives Matter? Skärmbild: Twitter ©

I ett annat inlägg gratulerar Trump nationalgardet som omgående på lördagen slog ned anarkisternas upplopp i Minneapolis, i delstaten Minnesota, som han menar styrdes av bland andra Antifa. Trump lägger skulden för oroligheterna på borgmästaren för att denne inte velat ta i med hårdhandskarna, vilket hade besparat stadens invånare flera dagars oroligheter.

Diverse Hollywood-kändisar uppges ha donerat stora belopp till Minnesota Freedom Fund för att hjälpa de gripna demonstranterna. Inte oskyldiga som drabbats av de senaste dygnens terror i många amerikanska storstäder.

 

Tidigare i helgen slog justitieminister William Barr fast att den amerikanska regeringen inte tänker se mellan fingrarna och låta upprorsmakarna gå fria. I ett offentligt framträdande på lördagen sa han att USA är ett samhälle baserat på rättsstatsprincipen och att det är viktigt att följa lagen för att idén om självstyre ska fungera i praktiken.

 

Han försäkrade medborgarna om att rättsväsendet, både på statliga och federala nivåer, kommer fortsätta undersöka och upprätthålla rättvisan i fallet med George Floyds död. Därefter riktade Barr uppmärksamheten mot de Antifa-inspirerade upprorsmakarna som ödelägger Minneapolis och andra städer runtom i USA.

Tyvärr med de upplopp som äger rum i många av våra städer runtom i landet har rösterna från de fredliga demonstranterna kapats av våldsamma radikala element. Grupper av yttre radikaler och agitatorer utnyttjar situationen för att driva deras egen separata och våldsamma agenda, säger USAs justitieminister William Barr.

Han fortsätter.

På många håll verkar det som att våldet är planerat, organiserat och styrt av anarkistiska och vänsterextremistiska grupper som använder tillvägagångssätt som liknar Antifas. Många reser från utanför delstaten för att understödja våldet.

På sociala medier som Twitter har användare bett andra användare att radera videoinspelningar och bilder från upploppen av rädsla för att federala myndigheter ska använda ansiktsigenkänningsprogram för att identifiera anarkisterna. De demonstranter som rest till andra delstater och gripits på plats riskerar nu fängelsestraff.

Det är ett federalt brott att korsa gränsen mellan olika delstater eller använda mellanstatliga anläggningar för att hetsa eller delta i våldsamma upplopp. Och vi kommer upprätthålla dessa lagar, konstaterar William Barr.

Minnesotas justitiekansler Keith Ellison uppgav för Fox News program ”Sunday Morning Futures” att han har bevis för att tillresta demonstranter varit inblandade i de våldsamma upploppen i Minneapolis – men han ville inte specificera om de var anslutna till någon särskild grupp eller ideologi.

Till och med Sverige har en klick inflytelserika Antifa-anhängare som sitter på höga poster inom det svenska etablissemanget, eller PK-eliten som de själva kallar sig. Förra året skröt Antifa på Twitter över att Greta Thunberg och hennes föräldrar var Antifa-anhängare. I skrivande stund är oklart hur Thunberg-familjen ställer sig till terroristorganisationen i dag.

I 2019 introducerades en resolution i senaten för att klassa Antifa som en inhemsk terroristorganisation där man kom fram till att Antifa ”representerar motstånd mot de demokratiska idealen om fredliga sällskap och yttrandefrihet för alla”, skriver Fox News. Åtgärden kom som ett svar på de hot och handlingar som Antifa-anslutna medlemmar riktat mot ICE-tjänstemän och journalisten Andy Ngo.

Av Carl Gram

Lämna ett svar