MSB:s skrotade corona-app väntas kosta 15 miljoner

Av | 1 juni, 2020

Externa jurister varnade MSB för att personuppgifter riskerade att lämnas ut till USA. Ändå fortsatte myndigheten samarbetet med det amerikanska Big Tech-företaget Amazon för att utveckla en svensk corona-app. En slutrapport avslöjar att det nu nedlagda IT-projektet kommer kosta svenska skattebetalare 15 miljoner kronor.

newsgram | Nynäshamn den 1 juni 2020

| SVINDLANDE AFFÄRER | Trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnades för Amazon som leverantör valde myndigheten att fortsätta samarbetet med IT-jätten för att utveckla den numera nedlagda corona-appen. Det avslöjar handlingar som Ekot har kommit över.

MSB samarbetade med Wallenberg-ägda IT-företaget Platform24 för att utveckla en corona-app som kunde användas på mobiltelefonen för att de svenska myndigheterna skulle kunna kartlägga coronavirusets smittspridning i Sverige, enligt SVT. MSB och Platform24 har skyllt på tidsbrist som skäl till att de ville använda Amazon Web Services som leverantör av molntjänster. Till sist stoppade Folkhälsomyndigheten MSB:s digitala projekt.

Folkhälsomyndigheten ansåg bland annat att corona-appen riskerade att belasta vården ytterligare samt att personuppgifter skulle kunna hamna i fel händer.

Dan Eliasson leder arbetet på MSB. Foto: Janerik Henriksson/TT

 

Den digitala coronaenkäten som MSB började arbeta på i mars är nu skrotad, enligt en slutrapport som Ekot har tagit del av. Äventyret med myndighetens corona-app väntas nu kosta svenska skattebetalare runt 15 miljoner kronor. Det var externa jurister som varnade MSB om riskerna med att lagra data på de molntjänster som nätjätten Amazon Web Services tillhandahåller. Rättsläget var oklart och det fanns risk för att information kunde lämnas ut till USA vid en myndighetsbegäran. Efter varningen valde MSB ändå att fortsätta med Amazon som leverantör.

De här kapacitetsfrågorna var väldigt viktiga. Där var Amazon ett företag som klarade att leverera på en annan nivå och på kortare tid än någon annan, säger Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, till Ekot.

Det skrotade IT-projektet har hittills kostat MSB runt 14 miljoner kronor och totalt väntas kostnaden landa på 15 miljoner kronor.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar