President Donald Trump meddelade på fredagen att USA lämnar samarbetet med Världshälsoorganisationen. Trump-administrationen i Vita huset har under en längre tid uttryckt missnöje över FN-organets hantering av coronavirusets smittspridning från Kina till resten av världen.
newsgram | Nynäshamn den 30 maj 2020
| MELLANSTATLIGT SAMARBETE | USA lämnar Världshälsoorganisationen WHO. Det beskedet gav president Donald Trump under en presskonferens på fredagen.
Eftersom de har misslyckats med att genomföra de efterfrågade och starkt nödvändiga reformerna, kommer vi i dag avsluta vår relation med Världshälsoorganisationen och omdirigera dessa medel till andra världen över och förtjänar omedelbara globala folkhälsobehov, sa president Donald Trump under ett Rose Garden-event i Vita huset.
I mitten av april meddelade Trump att USA skulle frysa betalningar till WHO – han anser att FN-organet har misskött hanteringen av coronavirusets utbrott runtom i världen och för att stå för nära Kina. För 10 dagar sedan höjdes tonläget ytterligare då president Donald Trump i ett brev adresserat till WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus, publicerat på mikrobloggen Twitter skrev att Världshälsoorganisationen har 30 dagar på sig att uppvisa ”väsentliga förbättringar”. Annars skulle USA stoppa stödet till organisationen.
This is the letter sent to Dr. Tedros of the World Health Organization. It is self-explanatory! pic.twitter.com/pF2kzPUpDv
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 19 maj 2020
Med i snitt 450 miljoner dollar per år tillhör USA de större bidragsgivarna till FN-organisationen medan Kina betalar omkring 50 miljoner dollar årligen. Trump luftade sin oro över både Kinas och WHOs agerande under coronakrisen.
Världen lider nu som ett resultat av fel begångna av kinesiska regeringen. Kinas mörkläggning av Wuhan-viruset gjorde det möjligt för denna sjukdom att spridas över hela världen. Det har blivit en global pandemi som har kostat 100 000 amerikaner livet, och över en miljon liv över hela världen, sa han.
Trump pekar på motstånd från WHO-tjänstemän när han beslutade att införa reserestriktioner från Kina i början av coronakrisen.
Kinesiska tjänstemän struntade i sina rapporteringsskyldigheter till Världshälsoorganisationen och pressade Världshälsoorganisationen att vilseleda världen när viruset först upptäcktes av kinesiska myndigheter, sa Donald Trump.
Han fortsätter.
Världen måste få svar från Kina om viruset. Vi måste ha öppenhet. Varför är det på det viset att Kina inte tillät infekterade personer från Wuhan att resa till andra delar av Kina? Det gick ingen annanstans. Det gick inte till Peking. Det gick ingen annanstans. Men de (kinesiska myndigheter, reds. anm.) tillät dem resa fritt över hela världen, inklusive Europa och USA.
När Världshälsoorganisationen i slutet av januari tvingades utlysta internationellt nödläge för att bromsa smittspridningen av coronaviruset från Kina till resten av världen motsatte sig FN-organisationen resestopp till Kina.
WHO rekommenderar inte reserestriktioner mot Kina, tvärtom motsätter sig världshälsoorganisationen inskränkningar i såväl resefrihet som i handel, sa WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.
Han sa också att länder som stänger gränsen mot Kina eller inför visumstopp för kineser skulle konfronteras för sådana begränsningar av resandet och att WHO skulle ifrågasätta det vetenskapliga belägget för sådana åtgärder. Dessutom passade Tedros Adhanom Ghebreyesus på att lovorda Kinas sätt att hantera coronavirusets utbrott i Wuhan.
Insatsen görs inte bara för det kinesiska folket, det de gör skyddar hela världen. Jag har aldrig sett något liknande, och det är presidenten själv som leder arbetet. Kina sätter en ny standard för hur man hanterar ett utbrott, sa WHO-chefen.
Förutom huvudnyheten att USA lämnar WHO presenterade president Donald Trump en rad åtgärder riktade mot företrädesvis Kina, inklusive handeln, coronaviruset och landets hantering av gatuprotesterna i Hongkong.
Trump berättade att USA nu kommer utfärda en proklamation för att skydda universitetsforskning och suspendera inresa av vissa utländska medborgare från Kina som identifierats som en potentionell säkerhetsrisk. Dessutom amenar president Donald Trump att Kina kväver friheten i Hongkong genom en nyligen antagen nationell säkerhetslag som ska hindra opposition och kriminalisera regeringskritiska rörelser som de pro-demokratiska demonstrationer som setts i territoriet de senaste åren.
Av Carl Gram