Vänsterliberal ledarskribent ska omplaceras – ifrågasatte vänsterns motiv till hög invandring

Av | 5 juni, 2020

Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst. I en privat tweet kritiserade han vänstern för att använda hög invandring som ett sätt för att skapa en stor rasifierad underklass som kan användas för att hetsa fram motsättningar mellan olika grupper i Sverige, likt det som redan sker i raskravallernas USA.

newsgram | Nynäshamn den 5 juni 2020

| DEN FRIA PRESSEN | Mats Skogkär, ledarskribent på Bonnierägda Sydsvenskan, har fått skrivförbud. Efter att han skrivit en privat tweet, som kritiserades på Twitter av tidningens ansvarige utgivare, ska han nu omplaceras till en icke-skrivande tjänst.

Mats Skogkärs privata tweet har blivit en snackis på sociala medier. Skärmbild: Twitter

Allting började när Mats Skogkär skrev en privat tweet på onsdagen där han kritiserade vänsterns strävan efter ”en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass” som han menar kan exploateras av vänstern för att få till stånd en samhällsutveckling i Sverige som liknar USA med ”plundringar, bränder och våld”.

Det dröjde inte länge förrän Jonas Kanje, ansvarig utgivare på Sydsvenskan, tog öppet avstånd från Skogkärs tweet. ”Det här är en tweet som går långt över gränsen. Ett sätt att uttrycka sig på som Sydsvenskan aldrig kan ställa sig bakom. Vi tar avstånd från den”, skrev Jonas Kanje och Sydsvenskan på Twitter.

 

Svenska journalistförbundets medlemstidning Journalisten hakade snabbt på drevet mot Mats Skogkär och uppgav i en artikel att han skrivit ”en hårt kritiserad tweet”. Ordvalet ”kritiserad” antyder att Skogkär fått kritik för utspelet på mikrobloggen. Men en snabb faktakoll i twitterflödet visar snarare på det motsatta. I själva verket är det Sydsvenskans chefredaktör och ansvariga utgivare Jonas Kanje som kritiseras av andra användare på Twitter medan Skogkär mest får beröm.

Mats Skogkär har nu fått besked om att han ska omplaceras till en icke-skrivande tjänst. I ett mejlsvar till tidningen Journalisten skriver han: ”Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”.

Han vägrar dock att acceptera omplaceringen med hänvisning till yttrandefriheten.

Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande”, skriver Mats Skogkär i mejlet till tidningen Journalisten.

Av Carl Gram

Lämna ett svar