Visselblåsarna i Macchiarinifallet begär ersättning från staten

Av | 4 juni, 2020

De forskare som larmade till Karolinska Institutets ledning om att kirurgen Paolo Macchiarini fuskade med sin forskning har nu skickat in en begäran till Justitiekanslern om ersättning på strax över 180 000 kronor tillsammans.

newsgram | Nynäshamn den 4 juni 2020

| BEGÄRAN OM ERSÄTTNING | Forskarna på Karolinska Institutet, KI, som larmade om att kirurgen Paolo Macchiarini fuskat med forskning och resultat av transplantationer med syntetiska luftstrupar vill nu ha ersättning från staten, uppger Ekot. Visselblåsarna har under torsdagen skickat in en begäran till Justitiekanslern. De begär totalt strax över 180 000 kronor tillsammans i ersättning och vill att beslutet från KI om deras del i forskningsfusket ska kunna prövas i domstol.

Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss, säger läkaren och forskaren Oscar Simonson till SR.

Han fortsätter.

Det är ju ett direkt brott mot de europeiska mänskliga rättigheterna. Det är inte rimligt att man i en demokrati och en rättsstat inte har en rätt att försvara sig.

När Macchiarini fälldes för forskningsfusk fälldes även visselblåsarna som larmade till KI:s ledning – då man ansåg att de medverkat i forskning som senare ogiltigförklarades, skriver SVT. Tre av de forskare som anmälde skandalkirurgen för forskningsfusk klandrades själva i fjol av Karolinska Institutet som menade att de borde upptäckt felaktigheterna i Macchiarinis experimentella forskning tidigare.

Karolinska Institutet i Solna. Foto: Maja Suslin, TT

Visselblåsarna menar att Paolo Macchiarini vilseledde forskarvärlden och sina medförfattare till forskningsartiklarna genom att beskriva transplantationerna som lyckade. De har tidigare försökt överklaga KI:s fällningar, men har nekats prövning eftersom det då inte fanns en sådan möjlighet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar