Högsta förvaltningsdomstolens beslut på måndagen att tillåta lokalt tiggeriförbud i Vellinge banar väg för kommuner i resten av landet att göra likadant. Nu meddelar grannkommunen Staffanstorp att man kommer kopiera Vellinges tiggeriförbud.
newsgram | Nynäshamn 17 december 2018
Högsta förvaltningsdomstolen beslutade på måndagen att upphäva kammarrättens tidigare beslut om lokalt tiggeriförbud i Vellinge, rapporterar SVT. Nu är det fritt fram för ett lokalt tiggeriförbud i Vellinge och andra kommuner runt om i landet.
På sociala medier väcker Högsta förvaltningsdomstolens beslut glädjereaktioner.
Det blåser svaga men tydliga högervindar i landet och godhetsapostlarna är på defensiven så pass att man släpper fram ett lokalt tiggeriförbud”.
Förutom tiggeriförbud så skulle det vara möjligt att stoppa EU-migranter med befintliga lagar om bara den politisk viljan fanns. De bryter hela tiden mot tex ordningslagen men polisen ser mellan fingrarna för att de är rädda att få skit från media och politiker. Skulle man införa nolltolerans för lagbrott skulle tiggarnas liv snabbt bli jobbigt”.
Någon undrar om det är möjligt för EU-migranter, som i dag livnär sig på tiggeri i Vellinge, att sadla om till nyliberalen Annie Lööfs enkla jobb.
Kommer det bli som Kina nu då att de står vid rödljus och tvättar dina bilfönster?”
Tidigare har Vellinge kommun fått nej i alla instanser, efter det att kommunen överklagade länsstyrelsens beslut att upphäva ett beslut fattat i kommunfullmäktige om att införa tiggeriförbud på vissa avgränsade platser i kommunen.
Från Vellinge kommuns sida menar man att tiggare orsakar störningar genom ”upprepad urinering och nedskräpning på allmän plats”. I och med dagens beslut fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen har kommuner vittgående befogenheter när det gäller lokala ordningsföreskrifter – men ett beslut måste ha ett visst syfte.
Det får inte vara allt för långtgående och det finns vissa begränsningar, framför allt geografiskt, sa Ulrik von Essen, justitieråd på Högsta förvaltningsdomstolen, till SVT Nyheter.
Dagens beslut innebär att det inte krävs någon särskild utredning som påvisar förekomsten av störningar för att en kommun ska reglera förekomsten av exempelvis tiggeri.
Kommunen behöver inte bevisa att det är störning av sådan omfattning eller sådan grad att det är motiverat med en reglering. Kommunen får bedöma om det utgör en potentiell störning, förklarar Ulrik von Essen.
Förut har kommunpolitiker kunnat skylla ifrån sig på anonyma byråkrater på länsstyrelsen eller riksdagspolitiker i Stockholm. Det går inte längre. Dagens dom slår fast att frågan om förekomst av tiggeri i en kommun är en lokal fråga. Inte en riksangelägenhet.
Det som Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast är att ordningslagen, som den är formulerad, ger kommunerna den här möjligheten. Sen är det upp till kommunerna att besluta om hur man vill göra, sa Ulrik von Essen till SVT Nyheter.
I grannkommunen Staffanstorp har man noga följt Vellinges överklagandeprocess i frågan om tiggeriförbud. Allt tyder på att Staffanstorp kommer att följa efter direkt och förbjuda tiggeri i kommunen.
Vi har vilat på hanen och inväntat besked på Vellinges överklagande. Nu går vi vidare, sa moderaten Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, till Skånska Dagbladet.
Han berättar att frågan om tiggeriförbud kommer avhandlas på det första kommunfullmäktigemötet i början av nästa år. Men i Staffanstorp nöjer man sig inte med tiggeriförbud på vissa platser – man vill också komma tillrätta med andra typer av ordningsstörningar.
Vi kommer också att ta upp förbud mot användandet av pyroteknik på alla andra dagar utom på nyårsafton. Vi har redan innan velat införa koppeltvång för hund inom detaljplanelagt område, och även det ska vi se om vi kan infoga i den lokala ordningsstadgan framöver, sa Christian Sonesson.
Moderaterna och Sverigedemokraterna står bakom det omarbetade handlingsprogrammet i Staffanstorp.
Vi kommer att kopiera Vellinges förbud mot tiggeri, sa Christian Sonesson.
Av Carl Gram