Forskare: ”Kvinnor attraheras av män med pengar medan män vill ha vackra kvinnor”

Av | 18 maj, 2020

En vetenskaplig undersökning visar att kvinnor attraheras av män som tjänar pengar, medan män hellre vill ha kvinnor som ser bra ut. Det här kan vända upp och ner på feministernas drömsamhälle där mannen inte längre behövs ens för reproduktion. I ett jämställt samhälle där männen tar hand om ungarna är det kvinnorna som får strida om männens gunst. Inte tvärtom.

newsgram | Nynäshamn den 18 maj 2020

| BIOLOGI | I en ny vetenskaplig undersökning har 14.399 deltagare från 45 olika länder svarat på vilka egenskaper de lägger störst vikt vid hos en tänkbar flickvän eller pojkvän, skriver DR. Resultaten visar överraskande nog att män och kvinnor sätter pris på flera likadana egenskaper hos en käresta, men att det också finns skillnader mellan könen.

Män och kvinnor påverkas inte av jämställdhet i sökandet efter en livspartner. Undersökningen visar att oavsett land föredrar kvinnor nämligen män med goda ekonomiska utsikter. Genrebild: Arja Lento

 

Deltagarna var 18 till 91 år gamla, heterosexuella och kom från länder som Sverige, Indien och Kina. I studien kunde deltagarna välja mellan fem egenskaper: vänlighet, intelligens, hälsa, goda ekonomiska utsikter och skönhet. Undersökningen kom fram till att både män och kvinnor värdesätter intelligens, vänlighet och hälsa mest hos det motsatta könet.

Det fanns dock en skillnad, oavsett deltagarens hemland, som stack ut i undersökningen. Kvinnor värderar goda ekonomiska utsikter högre än män – medan män tycker det är viktigare att kvinnan ser bra ut. Det ligger alltså något i talesättet att kvinnor springer efter pengar medan män tycker utseende är viktigare. Så här har det sett ut i många år.

 

Forskaren David Buss – som också är involverad i den nya undersökningen – gjorde en liknande undersökning med 10.000 deltagare från 37 länder i 1989. Resultaten var densamma den gången. Ingenting tycks ha förändrats de senaste 30 åren. Enligt Henrik Høgh-Olesen, professor i social- och personlighetspsykologi vid Aarhus Universitet i Danmark, beror det på evolutionen.

Hjärnan är ett mycket gammalt system som är programmerat att gå efter vissa saker. Kvinnor letar efter den partner som kan ge barnen bäst förutsättningar, medan män i högre grad går efter utseende, då det är ett tecken på hälsa och ett snyggt utseende kan ge mannen status, säger han.

Han förklarar att hos de flesta arter är honan ansvarig för barnuppfostran. Och då vill kvinnorna se till att det finns tillräckliga resurser åt barnen.

Därför är det män som kämpar om kvinnornas uppmärksamhet eftersom det är kvinnorna som väljer make. Den part som är mest kritisk är den som står för barnuppfostran, säger Henrik Høgh-Olesen.

Han förklarar att hos vissa arter där det primärt är hanarna som tar hand om ungarna, ser vi, att det är honorna som kämpar om hanarnas gunst. Enligt honom är det samma spelregler hos människan. Även om det främst är evolutionen som bestämmer vad vi tycker är attraktivt spelar många andra faktorer in när vi talar om förälskelse och parförhållanden.

Forskningen här undersöker vad vi tycker är attraktivt. Men den kan inte svara på vem som är en god partner i ett parförhållande, säger Henrik Høgh-Olesen.

Han förklarar att många olika faktorer som humor, social kompetens och omtänksamhet spelar in.

Av alla vackra kvinnor du möter, blir du ju inte förälskad i var och en. Du kan bli attraherad av dem. Men för att blixten ska slå ner och du ska bli förälskad ska man som individer passa ihop på många andra parametrar, säger han.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar