Notiser 19-05-20: Take That återförenas – Pajbakning på distans – Trump bråkar med WHO

Av | 19 maj, 2020

Robbie Williams och Take That återförenas i ett framträdande som sänds på internet för att samla ihop pengar till musikerkollegor som drabbats ekonomiskt av inställda spelningar på grund av coronakrisen. Samtidigt hotar president Donald Trump att dra in USAs bidrag till WHO – coronavirusets smittospridning har bland annat blottlagt FN-organisationens nära band till privata affärsintressen.

newsgram | Nynäshamn den 19 maj 2020

| Världen | USAs president Donald Trump hotade på måndagen med att helt strypa finansieringen till Världshälsoorganisationen, WHO, om den inte bättrar sig. Dessutom överväger Trump att avsluta USAs medlemsskap i organisationen.

Trump-administrationen drog in USAs medel till WHO förra månaden efter anklagelser om att FN-organisationen spridit kinesisk desinformation om coronavirusets utbrott i Wuhan. Den gången ökade Bill och Melinda Gates stiftelse dess finansiella stöd till WHO – vilket i efterhand har väckt frågetecken om FN-organisationens påstådda oberoende från privata affärsintressen som kan passa på och tjäna pengar på smittospridning i världen.

I 2019 bidrog USA med mer än 400 miljoner dollar till WHO – vilket motsvarar runt 15 procent av hälsoorganisationens årsbudget.

Källa: Reuters

| Sverige | Feministen och kändisbloggerskan Magdalena Graaf och fästmannen Filip Larsson separerar efter tio år tillsammans. Hon är känd för att ha varit ihop med fotbollsmålvakten Magnus Hedman en gång i tiden. Kändisparet var en svensk motsvarighet till fotbollsspelaren David Beckham och popsångerskan Victoria Beckham, mest känd som Posh Spice från tjejgruppen Spice Girls.

I ett inlägg på sin blogg skriver Magdalena Graaf om uppbrottet och att hon och ex-fästmannen kommer fortsätta vara vänner. Även om deras kärleksrelation nu är ett avslutat kapitel.

Källa: Expressen

Robbie Williams (mitten) återförenas digitalt med tidigare Take That-bandkollegorna Mark Owen (t.v.) och Gary Barlow (t.h.) i samband med en välgörenhetsspelning i slutet av maj. Foto: AP

 

| Politik | Utbildningsminister Anna Ekström, S, har gjort flera digitala lektionsbesök på skolor runt om i landet under coronakrisen. Turen var den här gången kommen till Östergötland på tisdagen.

Utbildningsministern medverkade på De Geergymnasiets digitala lektion för elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Norrköping. Läraren Bruno Trôme undervisade och svarade på frågor från både Anna Ekström och eleverna medan alla tillagade jordgubbspaj.

De flesta elever deltar via länk på datorn, men ett fåtal elever som saknar dator eller uppkoppling hemma fanns på plats i restaurangskolans kök.

Källa: SVT

| Ekonomi | Coronakrisen innebär att staten tvingas låna mer än budgeterat. Riksgälden tror att underskottet i statskassan kommer landa på drygt 400 miljarder kronor i år. Enligt Ekots ekonomikommentator Kristian Åström ”är det utifrån ett budgetperspektiv väldigt mycket pengar”.

Han nämner att statsskulden kommer öka från 1 100 miljarder kronor till 1 500 miljarder – vilket är en ökning från 35 procent till 45 procent av BNP. Åström hävdar att Sverige i ett internationellt- och EU-perspektiv ligger bra till, men bortser från att lägger man ihop statens, landstingens och kommunernas samt privatpersoners skulder då tillhör Sverige de länder i världen som är högst belånade.

Källa: Sveriges Radio

| Kultur | ”Angels”-sångaren Robbie Williams återförenas med Take That i samband med en digital välgörenhetsspelning den 29 maj. De gamla pojkbandsstjärnorna Robbie Williams, Gary Barlow, Howard Donald och Mark Owen kommer medverka från respektive hem för att samla in pengar till bland annat teknisk personal i livemusikbranschen, som drabbats hårt ekonomiskt av inställda spelningar på grund av coronakrisen.

 

Tidigare bandmedlemmen Jason Orange kommer inte medverka i återföreningen eftersom han har pensionerat sig från musiken. Robbie Williams betraktas som en av de mest framgångsrika brittiska solo-artisterna i Official Albums Chart-historia och har sålt mer än 70 miljoner skivor över hela världen.

Källa: Billboard

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar