Putin gillar inte homoäktenskap

Av | 17 februari, 2020

Av allt att döma kommer Rysslands nya konstitution vila på traditionella kristna normer och värderingar. För president Vladimir Putin förklarade vid en presskonferens förra veckan att han inte tänker tillåta några homosexuella äktenskap i Ryssland.

newsgram | Nynäshamn den 17 februari 2020

| KULTURKRIGET | Rysslands president Vladimir Putin sa på torsdagen att Ryssland inte kommer legalisera samkönade äktenskap så länge han var kvar i Kreml, rapporterar Russian Faith. Han gjorde klart för alla att han inte heller tänker låta den traditionella föreställningen om mor och far urvattnas av vad han kallar ”förälder nummer 1” och ”förälder nummer 2”. Putin uttalade sig i samband med att han mötte en statlig kommission för att diskutera förändringar av Rysslands konstitution.

När det gäller ”förälder nummer 1” och ”förälder nummer 2” har jag redan uttalat mig offentligt om det här och jag upprepar det igen: så länge som jag är president kommer inte det här hända. Det kommer vara pappa och mamma, sa Vladimir Putin.

Under sina två decennier vid makten i Ryssland har han närmat sig rysk-ortodoxa kyrkan och försökt distansera Ryssland från liberala västliga värderingar, inklusive attityder gentemot homosexualitet och gender-fluid. I den liberala världsordning som väst vill pådyvla resten av världen har nationalkonservativa länder visat sig ha starkast motståndskraft mot progressiva idéer som fri aborträtt, sexuell frigörelse och mångkultur.

En kristen rysk-ortodox bröllopsceremoni. Foto: http://vysokovo.prihod.ru/

 

Kommissionen inrättades förra månaden efter att Vladimir Putin tillkännagivit omfattande förändringar av det politiska systemet i Ryssland – vilket allmänt sett betraktas som ett sätt för honom att stanna kvar vid makten till sin planerade avgång år 2024.

Vid presskonferensen i torsdags ombads Putin att bland annat kommentera ett förslag som går ut på att lägga till en rad i konstitutionen som definierar äktenskap som en union mellan en man och en kvinna. Han uttryckte sitt gillande till idén.

Vi behöver bara tänka i vilka fraser och var vi ska göra det, sa Vladimir Putin.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar