”Grantchester”-stjärnan James Norton tippas bli ny James Bond

Av | 17 februari, 2020

Nya James Bond-filmen ”No time to die” har världspremiär på filmduken om drygt en månads tid. Det blir sista gången som Daniel Craig spelar den klassiske spionen James Bond. Redan nu tror spelbolagen att ”Grantchester”-skådespelaren James Norton får axla rollen som agent 007 i nästa Bond-film.

newsgram | Nynäshamn den 17 februari 2020

| AGENT 007 | Den brittiske skådespelaren James Norton ligger fortfarande i topp på spelbolagens vadslagningslistor över vem som blir ny James Bond trots att han dementerat ryktena otaliga gånger att han ska efterträda Daniel Craig på filmduken.

Skådespelaren James Norton. Foto: BBC

 

Spekulationerna att Daniel Craig, 51, fått nog av att spela agent 007 började i media förra året. I höstas besvarade han en fråga från en tysk tidning om hans tid att spela Bond var över.

Ja, i framtiden får någon annan göra det, sa Daniel Craig.

Nya James Bond-filmen ”No time to die” har världspremiär i början av april i Storbritannien. Filmen är den 25:e i ordningen och Daniel Craigs 5:e Bond-film. Han har spelat den klassiske spionagenten 007 sedan Bond-filmen ”Casino Royale” (2006) där han spelade mot bland andra dansken Mads Mikkelsen.

 

Den engelske journalisten Ian Fleming (f. 1908-d. 1964, reds. anm.) skapade actionberättelsen om James Bond 1953. Han hann skriva 14 böcker om James Bond, som är en romantiserad berättelse om en fiktiv brittisk spion. De 24 Bondfilmer som hittills har gått på biograferna har dragit in drygt 6 miljarder dollar i biointäkter – omräknat till dagens penningvärde motsvarar summan över 13 miljarder dollar. På filmduken har James Bond gestaltats av bland andra Sean Connery, Roger Moore, Timothy Dalton och Daniel Craig.

Efter Daniel Craigs besked att ”No time to die” blir hans sista Bond-film har dörrarna öppnats för filmbolaget att välja en skådespelare som speglar tidsandan i världen. I somras rapporterade  Aftonbladet och finska Yle glatt att den svarta skådespelerskan Lashana Lynch skulle ta över kodnamnet 007. Hon har en stor roll i den nya filmproduktionen och spelar en agent som hjälper James Bond att gå i pension på sommarstället Goldeneye på Jamaica. Men Lashana Lynch vill varken säga bu eller bä om ryktet stämmer.

 

I väntan på att filmbolaget meddelar vem som ska bli den nye James Bond har blickarna riktats mot James Norton. Han har studerat teologi vid det anrika universitetet Cambridge. Norton medverkade i flera pjäser och teateruppsättningar under studentåren i Cambridge. Därefter började han studera på Royal Academy of Dramatic Art i London – men avbröt studierna för att kunna spela in filmen ”An Education” i 2009.

Den 34-årige James Norton har hunnit med att spela in ett stort antal filmer, tv-serier varvat med roller i teaterpjäser runtom i England. Han är inget stort namn i filmvärlden. Men det gör ingenting. Filmmakarna av James Bond-filmerna verkar föredra skådespelare som är oprövade kort för den stora filmpubliken. I Sverige är han dock ett känt ansikte från tv-produktioner som ”Happy Valley” och ”Grantchester”.

När han fick en fråga om han är religiös då han har gestaltat kyrkoherden i tv-serien ”Grantchester”, svarade Norton:

Självklart har jag en relation med religion, eftersom jag gick på en katolsk skola och studerade teologi. Jag kan inte kalla mig för religiös, men jag är definitivt fascinerad av det.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar