32 biståndsmiljoner gav 140 nya jobb – Sida skrotade projekt i Somalia

Av | 19 februari, 2020

Biståndsmyndigheten Sida drog igång ett 4-årigt biståndsprojekt där entreprenörer i den somaliska diasporan i Sverige skulle få hjälp med att starta företag i Somalia och den vägen skapa arbetstillfällen för att bidra till återuppbyggnaden av hemlandet. Nu stoppar Sida biståndsprojektet med motiveringen att inte tillräckligt många jobb skapades i Somalia.

newsgram | Nynäshamn den 19 februari 2020

| PILOTPROJEKT | Business Sweden fick drygt 1,6 miljoner kronor för att utarbeta en projektplan samtidigt som somalier i Sverige skulle erbjudas 200 000 kronor för att satsa på företagsutveckling i hemlandet, uppger SVT. Totalt satsade biståndsmyndigheten Sida runt 32 miljoner kronor i projektet – detta för att skapa 500 arbetstillfällen i Somalia.

Nu visar det sig att endast 13 miljoner kronor nådde fram till de berörda företagen – merparten av biståndspengarna försvann i overhead-kostnader som utbildning, resor och administration. Till sist stoppade Sida biståndsprojektet då man kom fram till att jobben blev allt för få i förhållande till den faktiska kostnaden.

Sida skrotar biståndsprojekt i Somalia. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

 

Det var dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson, M, som beslutade att företag skulle involveras i Sveriges biståndsverksamhet för att fattigdomsbekämpning i tredje världen skulle bli effektivare under de borgerliga partiernas tid i Rosenbad. I Sverige skulle driftiga personer i den somaliska diasporan få hjälp att starta företag i Somalia och skapa arbetstillfällen för att utveckla det krigsdrabbade landets näringsliv.

 

Medelklassen i Somalia har börjat efterfråga varor av högre kvalitét. Några projekt som fått stor uppmärksamhet är bland andra en skönhetssalong och ett slakteri i Puntland i nordöstra Somalia. Abdiaziz Elmi bestämde sig för att öppna ett slakteri i Puntland inom ramen för Sidas SSBP-projekt.

Det finns en potential, där man kan jobba med förbättringar i Somalia, med sådant vi lärt oss i Sverige. Jag själv har insett att man behöver utveckla slakterierna, göra dem mer hygieniska, och tänka på djurhållningen, hur man slaktar och tar hand om djuren, sa han till Sveriges Radio (SR) i augusti 2017.

En annan somalier som startat företag i hemlandet är Ahmed Amin. Han startade reparationsfirman Smartek i Hargeisa i Somaliland. Tillräckligt många somalier har fått råd med dyra mobiler och surfplattor för att det ska bli lönsamt att laga sådana som gått sönder på plats i Somalia. Förut skickades trasiga mobiler utomlands för att lagas.

Med bidraget jag fick från Sverige kunde vi starta ett utbildningscenter. Vi anställer studenter och utbildar dem i allt som krävs för att göra avancerade reparationer. Det kan tyckas att det blev få jobb med tanke på hur stor summa som investerats, men jag anser att projektet skötts mycket professionellt, säger Ahmed Amin till SVT.

Ambassaden i Kenya drog igång projektet Swedish Somali Business Programme (SSBP) i 2014. Eftersom den tilltänkta partnern Business Sweden aldrig varit verksamma i Somalia och saknade möjlighet att betala ut projekt-bidragen bjöd Sida in biståndsorganisationen Forum Syd för att komma igång med projektet.

Vi sa från början att vi ville ha en större roll och inte bara bli en mekanism för att betala ut pengarna, säger Elisabet Eklind, vid Forum Syd, till SVT.

Under förhandlingarna som pågick under hela 2015 fick Forum Syd gehör för idéer som låg i tiden. Till exempel att projektets fokus skulle vara jobb till kvinnor, hållbar utveckling och arbetsvillkor.

Det fanns ingenting, det fanns ingen policy eller formulär för att söka bidrag, vi fick börja från noll, förklarar Elisabeth Eklind.

Sedan 2017 har 74 företag fått stöd och 140 arbetstillfällen skapats i Somalia. Men Sida tyckte inte siffrorna var tillräckligt bra. Nu har den svenska biståndsmyndigheten beslutat att lägga ner det jobbskapande biståndsprojektet i Somalia.

Jag blev väldigt förvånad. Vi hade lärt oss mycket under åren, vi hade systemen på plats och kände att vi verkligen fått det här rätt för att få ett större genomslag, säger Elisabet Eklind.

SSBP-projektet avslutas under 2020. Förutom de 13 miljoner kronor som redan utbetalats till berörda företag kommer ytterligare 12,4 miljoner utbetalas för att de sista ansökningarna ska kunna genomföras som planerat.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar