Kvinna skulle häktas för mordförsök – avled på väg dit

Av | 20 februari, 2020

En 60-årig kvinna har suttit anhållen på häktet i Gävle sedan helgen misstänkt för mordförsök på en man i Sandarne. Hon insjuknade hastigt under transport på väg till tingsrätten i Hudiksvall och avled några timmar senare på sjukhus.

newsgram | Nynäshamn den 20 februari 2020

| HÄKTNINGSFÖRHANDLING | En kvinna i 60-årsåldern från Söderhamn skulle på torsdagen ställas inför häktningsdomare vid Hudiksvalls tingsrätt. Hon misstänktes för mordförsök och avled hastigt på väg till förhandlingen.

Under mina 16 år som åklagare har det här aldrig hänt mig tidigare. Eftersom vi inte har någon annan misstänkt kommer nu ärendet att läggas ner, säger Carl-Johan Granlund, åklagare i ärendet, till SVT.

Kvinnan greps strax i söndags efter det misstänkta mordförsöket som ska ha skett hemma hos kvinnan. Enligt SVT var kvinnan tidigare dömd för olaga hot. Sedan dess har hon suttit anhållen på häktet i Gävle. Kvinnan insjuknade hastigt när hon var på väg i en transport till tingsrätten i Hudiksvall.

Tingsrätten i Hudiksvall. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

 

Polisen försökte rädda livet på kvinnan med hjärt- och lungräddning. Hon dog drygt tre timmar senare på sjukhus. Enligt kvinnans försvarsadvokat ska hon fråntagits sin hjärtmedicin när hon sattes i häktet i Gävle.

Det är ett väldigt tragiskt dödsfall. Det pågår en utredning angående orsaker och samband och det är för tidigt att uttala sig. Hon kan ha dött av en annan orsak. Men till saken hör att den här kvinnan haft en svår hjärt- och lungsjukdom som hon fått medicin för. Min klient berättade att de hade plockat bort medicin som var livsnödvändig för henne, säger Carl Lindström, kvinnans advokat, till Expressen.

Han fortsätter.

Jag har slagit larm två gånger och sagt att de måste göra en second opinion. Man säkrar ju de intagnas hälsa genom att man har kontroll över ordination och så vidare.

Kvinnans död kommer utredas av polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) i Stockholm. Polisens presstalesperson på polisregion Mitt, Mikael Hedström, vill inte uttala sig om dödsfallet – däremot är han inte särskilt glad över försvarsadvokatens kritik.

I den här situationen så är det SU som får uttala sig. Några övriga kommentarer ger jag inte, men jag tycker att det är märkligt att en försvarsadvokat uttrycker sig på det viset. Det är inte deras uppgift att ta hand om personen, utan att försvara personen, säger han till SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar