Presidentvalet i Afghanistan: Ghani utropas som segrare

Av | 18 februari, 2020

Afghanistans valkommission utropade landets sittande president Ashraf Ghani till segrare i presidentvalet i september. Ghani fick 50,6 procent av rösterna medan hans huvudmotståndare Dr. Abdullah Abdullah samlade ihop till 39,5 procent av rösterna.

newsgram | Nynäshamn den 18 februari 2020

| KLANSAMHÄLLE | Afghanistans oberoende valkommission utropade på tisdagen landets sittande president Ashraf Ghani som segrare i presidentvalet i september. Han fick 50,6 procent av rösterna medan Ghanis huvudmotståndare Dr. Abdullah Abdullah fick 39,5 procent av rösterna. Valresultatet offentliggjordes under en presskonferens i Kabul.

Valkommissionen . . .  tillkännager att Ashraf Ghani, som fick 50,64 procent av rösterna, är Afghanistans president, sa Hawa Alam Nuristani.

Han är chef för valkommissionen och har tidigare uppgivit att 1,8 miljoner afghanska medborgare röstade i presidentvalet. Totalt var 9,6 miljoner afghaner röstberättigade. Det låga valdeltagande inbjuder oppositionen till att ifrågasätta valresultatet.

Afghanistans president Ashraf Ghani. Foto: Reuters/Mohammad Ismail

 

Det är fortfarande oklart om oppositionen tänker acceptera det officiella valresultatet och vilka konsekvenser detta kan få. Abdullah har tidigare sagt att presidentvalet den 28 september var omgärdat av massivt valfusk, tekniska problem med de biometriska apparater som användes under röstningen, attacker och andra oegentligheter.

 

 

För några dagar sedan tillkännagav USAs försvarsminister Mark Esper att USA nått en överenskommelse med talibanerna om vapenvila som i en förlängning kan leda till att amerikanska trupper dras tillbaka.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar