37-åring häktad i Malmö – misstänks ha ringt falska larmsamtal

Av | 7 november, 2020

En 37-årig man bosatt i Malmö häktades på lördagen misstänkt för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen misstänks ha ringt omkring 200 falska larmsamtal till SOS under en månads tid.

newsgram | Nynäshamn den 7 november 2020

| FALSKA LARMSAMTAL | En 37-årig man häktades på lördagen för grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen är misstänkt för att ha ringt runt 200 falska larmsamtal till SOS under en månads tid, rapporterar SVT. De påhittade larmen har handlat om bland annat bomber och våldsdåd på olika platser i Malmö.

Det handlar om i storleksordningen 200 falska larmsamtal till 112, säger Hans Harding, kammaråklagare, till SVT.

Larmsamtalen till SOS finns inspelade. De är nu en del av bevismaterialet mot mannen. Den 37-årige mannen ska ha ringt till SOS under perioden tredje oktober till fjärde november. Mannen ska ha ringt det sista samtalet en stund innan han greps av polis.

Det är inte fastslaget att det är han men jag har hört honom prata vid häktningsförhandlingen och har hört några av de inspelade larmsamtalen och tycker att det låter som hans röst, säger Hans Harding.

Han tillägger.

Sedan kan vi knyta den telefon han ringt från till honom då han hade telefonen på sig vid gripandet. Då hade han precis ringt ett falskt larmsamtal.

En 37-årig man i Malmö häktades på lördagen misstänkt för att ha ringt omkring 200 falska larmsamtal till SOS Alarm. Foto: Jens Bornemann/TT

Totalt rör det sig om runt 200 falska larmsamtal. I flera fall har det visat sig att polisens bombskydd ryckt ut i onödan för att skjuta sönder misstänkta föremål som sedan visat sig vara ofarliga.

Vi har fått in samtal där man säger att det har varit en skottlossning, att personer har haft bombbälten på sig eller att personer ska hoppa från höga byggnader. Det är en stor variation i innehållet av de här samtalen, säger Jimmy Modin, Malmöpolisens presstalesperson till SVT.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar