Polisen inför nationell särskild händelse

Av | 6 november, 2020

Efter terrorattentaten i Frankrike och Österrike den senaste tiden har polisen fattat ett beslut att inleda en nationell särskild händelse för att kunna agera snabbt vid eventuella terrordåd i Sverige.

newsgram | Nynäshamn den 6 november 2020

| NATIONELL SÄKERHET | Polismyndigheten har beslutat att inleda en nationell särskild händelse för att snabbt kunna agera vid händelse av ett eventuellt terrorattentat. Beslutet fattades under torsdagen och offentliggjordes på polisens hemsida på fredagen.

Polisen har en god operativ förmåga i hela landet, genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och att snabbt agera vid eventuella händelser, säger polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector, i ett pressmeddelande.

Den nya nationella särskilda händelsen omfattar storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst samt region Mitt. Nationella operativa avdelningen, NOA, är också inkopplad. Den nationella stabsorganisationen följer världsläget efter de senaste terrordåden i Frankrike och Österrike samt utvecklingen efter valet i USA.

Tungt beväpnade poliser ska bevaka vissa allmänna platser i Sverige. Bilden tagen vid en polisiär insats i februari 2018 då samtliga polishus i Malmö skyddades av poliser beväpnade med kulsprutepistol. Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt medierapporter har polisen fått ”detaljerad information om ett befarat terrorbrott i Sverige”.

Det kan jag inte kommentera. Den särskilda händelsen införs med anledning av de händelser som skett i Frankrike och Österrike och vi har ökat våra åtgärder på de platser som vi anser nödvändiga, säger Anna Engelbert, pressekreterare på polisen, till SVT.

Hon rekommenderar allmänheten att vara uppmärksam på råd och rekommendationer från poliser som befinner sig på ”vissa allmänna platser”. Men polisen vill inte kommentera vilka platser det rör sig om. En poliskälla uppger till nyhetssajten Samhällsnytt att ledningen har kallat in de poliser som kan hantera tyngre beväpning, dock utan att uppge vad hotet rör sig om eller vad utstationerad polis med tung beväpning ska hålla uppsikt för.

Det är som vanligt inom myndigheten, man får aldrig reda på informationen utan det ska döljas in i de sista, säger en poliskälla till Samhällsnytt.

Regeringen meddelade på torsdagen att de inre gränskontrollerna förlängs fram till 11 maj 2021. Regeringen bedömer andra åtgärder som otillräckliga då bland annat brister i kontrollen av Schengenområdets yttre gräns kvarstår. Det finns fortsatta betydande brister då kontroll inte sker i tillräcklig omfattning eller på ett bra sätt. Migranter som reser in i Schengenområdet stannar inte heller i ankomstlandet utan kan röra sig relativt obehindrat vidare till andra medlemsstater.

Säkerhetspolischefen fattade i februari ett beslut att låta terrorhotnivån i Sverige ligga kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att attentat kan inträffa.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar