AfD näst största parti i Tyskland – går om tyska (S) i opinionsmätning

Av | 21 september, 2018

Alternative für Deutschland passerar de tyska Socialdemokraterna i en ny opinionsmätning – och man blir därmed näst största parti i Tyskland.

newsgram | Nynäshamn 21 september 2018

Uppstickarepartiet Alternative für Deutschland, AfD, skulle få 18 procent av rösterna om det hade varit val till Förbundsdagen (tyska: Bundestag) på söndag – det visar en färsk opinionsmätning som publicerades under fredagen. Detta skulle göra AfD till näst största partiet i Tyskland rapporterar tyska The Local.

Enligt Deutschlandtrend-undersökningen skulle SPD få 17 procent av rösterna – detta skulle göra de tyska Socialdemokraterna till det tredje största partiet i Tyskland. Kristdemokraterna – CDU och CSU – ser ut att gå mot deras sämsta valresultat sedan Deutschlandtrend-undersökningen startades 1997.

Tyska koalitionsregeringens – bestående av CDU, CSU och SPD – nedgång i opinionsmätning en tros bero på dess hantering av ett knivmord i staden Chemnitz. En 35-årig man höggs ihjäl när han ingrep för att stoppa en våldtäkt mitt under en gatufest i staden. Dagen därpå samlades upprörda ortsbor till tysta demonstrationer genom Chemnitz.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes talesperson gick ut i media och fördömde den tysta manifestationen som främlingsfientlig – ett påstående som dementerades av Hans-Georg Maaßen, högsta chef för tyska underrättelsetjänsten. Enligt Politico tvingades han avgå – i stället förflyttades han till en tjänst på det tyska inrikesdepartementet.

AfDs opinionsframgångar i Tyskland skickar en signal till nationalkonservativa partier runt om i Europa inför EU-valet i maj nästa år.

Stundande EU-valet i man nästa år står mellan globalister och nationalister. Image/Källa: BBC

I Sverige fick Sverigedemokraterna, SD, 17,3 procent i riksdagsvalet för två veckor sedan och befäste därmed positionen som landets tredje största parti. I flera andra europeiska länder sitter nationalkonservativa partier redan i regeringsställning.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar