Kvittoskandalen: Kristdemokraten Caroline Szyber lämnar riksdagen

Av | 21 september, 2018

KD-politikern Caroline Szyber lämnar riksdagen efter bedrägerimisstankarna. Tidigare i veckan hoppade hon av sina uppdrag i KDs partistyrelse och verkställande utskott.

newsgramNynäshamn 21 september 2018

På fredagseftermiddagen meddelade Caroline Szyber, KD, att hon lämnar riksdagen rapporterar Aftonbladet. I onsdags blev det känt att Joachim Zander – åklagare vid särskilda åklagarkammaren i Malmö – inleder en förundersökning om bedrägeri. Detta efter Aftonbladets avslöjanden hur Caroline Szyber låtit skattebetalarna stå för hennes familjs hotellkostnader vid tre tjänsteresor.

Caroline Szyber hoppar av politiken. Foto: Henrik Montgomery/TT

KD-politikern medger att hon har agerat felaktigt och ska betala tillbaka hela beloppet som uppgår till 35 000 kronor. Nu lämnar Szyber förtroendeuppdraget som riksdagsledamot.

Jag är ledsen för det som hänt och inser att detta tar uppmärksamhet och kraft från det viktiga arbete som partiet nu har att utföra framåt. Därför väljer jag nu att avstå från min riksdagsplats,” uppger Caroline Szyber i ett skriftligt uttalande till TT.

Hon fortsätter.

Jag vill inte att det ska råda några som helst tvivel att jag gör rätt för mig. Men politik handlar om förtroende och jag har förståelse för att det har skadats”.

När det framkom att åklagaren inleder en förundersökning om bedrägeri valde Szyber att lämna sina uppdrag i KDs partistyrelse och verkställande utskott. Enligt Ebba Busch Thors pressekreterare Sarah Hummerdal har partiet haft tät kontakt med Caroline Szyber den senaste tiden.

Det har förts en dialog med Caroline, och hon har själv valt att lämna, sa Sarah Hummerdal till Expressen.

KDs partisekreterare Peter Kullgren menar att det var ett ”klokt beslut.”

Politik handlar om så oerhört mycket om förtroende, och här har förtroendet skadats. Är man riksdagsledamot är man folkvald och det är bara man själv som kan avgöra om man känner att man kan ha kvar det uppdraget. Det har hon kommit fram till att hon inte kan göra, sa Peter Kullgren till Expressen.

Han tillägger.

Det kom fler avslöjanden under förra veckan och i onsdags konstaterade vi gemensamt att Caroline skulle lämna det verkställande utskottet och partistyrelsen. Nu har hon själv beslutat att lämna även sin riksdagsplats.

Åklagarens bedrägeriutredning handlar om en av tjänsteresorna, där Caroline Szyber, 36, misstänks ha begärt ersättning från riksdagen för att gå på bröllop i Fiskebäckskil på västkusten 2015. Reseräkningen för resan till Fiskebäckskil uppgår till 6 500 kronor – något underlag har dock inte lämnats till riksdagsförvaltningen vid kontroll torsdags eftermiddag enligt Aftonbladet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar