Åklagaren begär att Allra-grundaren häktas i väntan på dom

Av | 26 maj, 2021

Åklagaren begärde att tre av de fyra åtalade i Allra-härvan ska häktas i väntan på dom i sin slutplädering i Svea hovrätt. Han menar att det föreligger flyktrisk.

newsgram | Nynäshamn den 26 maj 2021

| PENSIONSBEDRÄGERIET | På onsdagen inledde åklagaren Thomas Hertz sin slutplädering i Svea hovrätts prövning av det uppmärksammade Allra-målet där de åtalade misstänks för bland annat grov trolöshet mot huvudman och mutbrott, rapporterar Realtid. Han kräver fängelsestraff för de fyra åtalade och att tre av dem häktas i väntan på dom.

Jag kan ärligt säga att sammantaget har jag svårt att föreställa mig gärningar som har utförts med större förslagenhet, planering och som orsakat en värre skada än att 100 000 pensionärer om 30 till 40 år får se en viktig del av sin framtida pension försvinna, sa Thomas Hertz.

Åtalet handlar om de warrant-affärer som Allra-fonderna gjorde våren 2012. Åklagaren hävdar att transaktionerna var riggade av dåvarande Svensk Fondservice och Oak Capital för att en stor mellanskillnad skulle kunna fördelas mellan de inblandade parterna. Hertz yrkar på fängelse i mellan fem och sju år för de åtalade. Dessutom begär åklagaren 101 miljoner kronor i skadestånd av pensionbolaget Allras grundare och medgrundare.

Kammaråklagaren Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten vill häkta Allra-grundaren i väntan på dom. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Thomas Hertz vill se ett omedelbart näringsförbud med en dispens på 30 dagar för att kunna avveckla pågående bolagsengagemang om de åtalade döms i Svea hovrätt. Han bedömer att det finns flyktfara då de åtalade riskerar långa fängelsestraff och stort skadestånd. Därför begärde han att tre av de åtalade ska häktas i väntan på dom. För den fjärde åtalade vill han se ett reseförbud.

Häktning bör ske. Det finns en sådan flyktfara med hänsyn till skadeståndsanspråken och de potentiellt utdömda påföljderna att det egentligen bör presumeras häktning. Jag tycker dock att häktningsbeslutet kan anstå till dess att hovrätten har hållit överläggning i ansvarsfrågorna, sa Thomas Hertz.

Samtliga åtalade nekar till brott och har tidigare friats helt av Stockholms tingsrätt.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar