Alabamas guvernör godkänner ny abortlag

Av | 18 maj, 2019

Alabamas guvernör Kay Ivey skrev under delstatens nya abortlag i onsdags. Den kommer göra nästan alla aborter i delstaten olagliga. Nu kan abortfrågan i USA avgöras i Högsta domstolen – om pro-life-anhängarna vinner kan abortlagen Roe v. Wade från 1973 rivas upp.

newsgram | Nynäshamn 18 maj 2019

| KONSERVATISM | Alabamas guvernör Kay Ivey skrev under Alabamas kontroversiella abortlag i onsdags. Abortlagen kommer göra nästan alla aborter i delstaten olagliga och läkare som trotsar förbudet kan dömas till 99 års fängelse, rapporterar True Pundit. Abortlagen gäller även kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller incest. Enda undantaget gäller om det är fara för kvinnans liv.

En demonstrant håller upp en pro-life skylt utanför Högsta domstolen den 2 mars 2016. Foto: Andrew Harrer/Bloomberg

 

Människorättsorganisationen ACLU (Americal Civil Liberties Union) lovade att stämma efter det att lagförslaget ”Human Life Protection Act röstats igenom i Alabamas senat. På onsdagskvällen följde organisationen upp löftet genom att publicera en tweet: ”Du kan inte säga att vi inte varnade dig, @GovernorKaylvey. Vi ses i rätten.” Men den republikanske guvernören lät sig inte tystas. I ett uttalande i onsdags förklarade Ivey att: ”Den här lagen är ett kraftfullt testamente över Alabamabornas djupa övertygelse om att varje liv är värdefullt och att varje liv är en helig gåva från Gud.”

 

Röstsiffrorna 25 röster för och 6 röster emot i senaten i Alambama visar att abortmotståndarna har medvind i USA. Opinionen vänder i allt fler delstater. Någonting som bidrar till att allt fler visselblåsare – som tidigare har arbetat på abortkliniker – nu vågar träda fram och berätta om den krassa verkligheten på abortklinikerna.

 

Republikanen Terri Collins är en av dem som har lagt fram lagförslaget ”Human Life Protection Act” i Alabama. Nu tänker hon väcka liv i debatten som omgärdar Roe v. Wade – vilket är Högsta domstolens beslut från 1973 som legaliserade aborter över hela USA. Hon vill driva sitt lagförslag hela vägen till Högsta domstolen för att varje delstat ska kunna riva upp Roe v. Wade (1973) och själva besluta i frågan.

Det här handlar om att ta upp den fråga som avgjorde Roe mot Wade: Är barnet i livmodern en person? säger Terri Collins enligt nyhetsbyrån AP.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar