Salvini och Le Pen kampanjar ihop i Milano – vill bilda supergrupp i EU-parlamentet

Av | 18 maj, 2019

Nationalister och populister från hela Europa samlas i Milano på lördagen för att bilda en enad front inför EU-valet nästa vecka. I täten går Matteo Salvini, Marine Le Pen och Geert Wilders – deras mål är att bilda ett nytt politiskt block i Europaparlamentet.

newsgram | Nynäshamn 18 maj 2019

| EU-VALET | Matteo Salvini – Italiens vice-premiärminister och inrikesminister – håller ett stort kampanjmöte i Milano på lördagen för nationalister och nationella rörelser för att bilda en gemensam front inför nästa veckas Europaparlamentsval, rapporterar Euronews. Tidigare har nationalistiska partier varit splittrade i tre block i Europaparlamentet. Det här vill Salvini ändra på.

Jag tror att en massa saker kommer förändras i Europa, sa han till nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

Han tror att EU-valet kommer leda till förändrade budgetregler och påverka valet av ny centralbankschef. Salvini kommer få sällskap av Marine Le Pen på kampanjmötet i Milano – hon leder det nationalkonservativa partiet Nationell Samling i Frankrike.

Matteo Salvini och ledare för andra nationalistiska och populistiska partier samlas för att hålla kampanjmöte på lördagseftermiddagen utanför katedralen i Milano. Foto © Twitter

 

Salvini och Le Pen satsar på att partigruppen ENF (Nationernas och friheternas Europa) ska bli det tredje största blocket i Europaparlamentet. ENF inkluderar även FPÖ (Österrike), Vlaams Belang (Belgien) och Frihetspartiet (Nederländerna).

På plats i Milano kommer Geert Wilders finnas medan Viktor Orbán lyser med sin frånvaro. Ungerns premiärminister Viktor Orbán, Fidesz, har uttryckt offentligt stöd för Salvinis grupp i Europaparlamentet – men enligt Euronews vägrar han att ingå allians med Le Pen.

 

Tusentals Lega-anhängare förväntas samlas utanför katedralen i Milano där ledare från hela Europa kommer hålla sina tal.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar