Nederländerna tar bara emot riktiga flyktingar – inga ekonomiska migranter från Italien

Av | 29 januari, 2019

Italien vägrar att låta ett fartyg, som seglar under nederländsk flagg, angöra i italienska hamnar. Detta för att 47 migranter ska kunna landstiga. I stället vill den italienska regeringen att Tyskland, eller Nederländerna, tar hand om migranterna. Men Nederländerna tar bara emot riktiga flyktingar och väljer bort ekonomiska lyckosökare.

newsgram | Nynäshamn 29 januari 2019

Nederländerna avslår en begäran från Italien om att ta emot 47 migranter som befinner sig på ett nederländskt registrerat fartyg som inte får angöra i några italienska hamnar, rapporterar Euronews. Enligt Nederländerna är det viktigt att göra skillnad på riktiga flyktingar och ekonomiska migranter.

En italiensk kustbevakningsbåt flankerar fartyget Sea-Watch utanför den sicilianska kusten. Foto: Salvatore Cavalli/AP

 

Det nederländska justitie- och säkerhetsdepartementet (motsvarande justitie- och inrikesdepartementet i Sverige, reds. anm) – som handhar invandringspolitiska frågor – meddelade på måndagen att Nederländerna inte tänkte ta emot några migranter från fartyget Sea-Watch förrän det finns en långsiktig överenskommelse för hur man skiljer riktiga flyktingar från ekonomiska migranter.

Sea-Watch är en tysk NGO som transporterar migranter från Nordafrika till Europa. Gruppen använder ett fartyg som seglar under nederländsk flagga.

De som inte har rätt till internationellt skydd måste skickas tillbaka omedelbart vid ankomsten till EU:s yttre gränser. Utan en klar hållning för en sådan strukturell lösning, tänker Nederländerna inte delta i ad hoc-lösningar för landstigningar.

Uttalande, Nederländska justitie- och säkerhetsdepartementet – 28 januari 2019

Italiens vice-premiärminister Luigi Di Maio, tillika partiledare för Femstjärnerörelsen, å sin sida hävdar att migranterna på NGO-fartyget ska vidare till antingen Frankrike, som han anklagar för att bedriva en politik som lockar migranter till Europa, eller till Nederländerna. Han får stöd av Italiens premiärminister Giuseppe Conte som i ett officiellt uttalande sa att man tänker driva frågan vidare till Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg i Frankrike.

Luigi Di Maios kollega Matteo Salvini – vice-premiärminister och partiledare för Lega – förklarar på Twitter att migranterna ska vidare till Tyskland eller Nederländerna.  De ska inte stanna kvar i Italien. Hans resonemang går ut på att det är Nederländerna som har registrerat fartyget och att det är en tysk NGO som har hand om fartyget.

 

På tisdagen fastslog den italienska regeringen ”att det inte är Italiens sak att agera i det här fallet utifrån nationell och internationell rätt.” Enligt Euronews har Conte sagt att så snart som det nederländska ansvaret för migranterna är fastställt tänker Italien hjälpa till och öppna en ”mänsklig korridor för att låta migranterna ta sig vidare till Nederländerna.

Dessutom ifrågasätter Italien fartyget Sea-Watchs motiv att segla i stormigt väder mot Italien, i stället för att ta migranterna till närmast säkra hamn i Tunisien, och ställer frågan om Sea-Watchs verksamhet går ut på att rädda människor eller ”skapa internationella incidenter.”

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar