Alternativ för Sverige får sin första riksdagsledamot – fler står på tur hoppa av SD

Av | 15 mars, 2018

Östgöten Olle Felten utesluts ur Sverigedemokraterna – nu tar han steget över till det nybildade partiet Alternativ för Sverige i stället.

[newsgramNynäshamn 15 mars 2018]

Sverigedemokraterna har uteslutit riksdagsledamoten Olle Felten från Östergötland – nu går han över till det nybildade partiet Alternativ för Sverige, AfS. Sverigedemokraterna skickade ut ett pressmeddelande om att Olle Felten uteslutits ur partiet på förmiddagen – Alternativ för Sverige kontrade med att bjuda in till presskonferens i riksdagshuset. Detta är möjligt då Olle Felten har bokat lokalen.

Jag kan inte säga vem mer än att det är en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Namnet offentliggörs på presskonferensen i riksdagen 11.45, sa Gustav Kasselstrand, partiledare för AfS, till Aftonbladet.

Fler övergångar från SD till det nybildade partiet Alternativ för Sverige är att vänta. Östgöten Olle Felten har suttit i riksdagen sedan 2014, men han stod inte på Sverigedemokraternas förslag till riksdagslista i höst.

Olle Felten har inte distriktets förtroende. Därför har vi inte nominerat honom till riksdagen, sa Jan Svensson, distriktsordförande i SD-Östergötland, till Aftonbladet.

Hos Sverigedemokraterna utbröt turbulens när det blev känt att Alternativ för Sverige skulle hålla en presskonferens i riksdagens lokaler. Enligt Bonniertidningen Expressen har Sverigedemokraternas riksdagskanslichef Sammy Almedal i ett mejl på förmiddagen förbjudit alla anställda och riksdagsledamöter att besöka presskonferensen.

Ni får inte gå på presskonferensen 11.30. Detta på direkt order från högsta ledningen, de kommer att ordna själva med representation från vårt parti. Jag upprepar, ni har inte tillåtelse att fysiskt närvara på presskonferensen!

Fler avhopp att vänta

För några år sedan kritiserade Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti i Danmark, svenske kollegan Jimmy Åkesson och övriga ledningen för Sverigedemokraterna. Hon menade att SD i Sverige är mer intresserade av falangstrider än att bedriva partipolitik. Enligt säkra källor inifrån Sverigedemokraterna till newsgram består halva riksdagsgruppen av så kallade Gustavianer. Alltså riksdagsledamöter som hela mandatperioden har varit beredda att hoppa över till Alternativ för Sverige.

SDU-trojkan och numera grundarna av det nybildade partiet Alternativ för Sverige. Bild: Christine Olsson/TT

En nyligen gjord opinionsundersökning – som Sentio gjort åt AfS – visar att det nybildade partiet skulle kunna få hela 13 procent om det vore riksdagsval. Stödet är allra störst bland Sverigedemokraternas väljare. Hela 29 procent av SDs väljare kan tänka sig att hoppa över till Alternativ för Sverige.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar