Ambulans sönderslagen i Nynäshamn

Av | 3 januari, 2019

Mitt under en pågående ambulansutryckning utsattes en ambulans i Nynäshamn för skadegörelse. Ambulanssjukvårdarna fick låna en ambulans från Stockholm för att kunna ta hand om patienten. Enligt Falck Ambulans var det aldrig någon fara för patientens liv.

newsgram | Nynäshamn 3 januari 2019

Natten till torsdagen utsattes en ambulans i Nynäshamn för skadegörelse när ambulanssjukvårdarna var hemma hos en svårt sjuk patient. När ambulanspersonalen kom ut till ambulansen var en fönsterruta sönderslagen. Man fick låna en ambulans från Stockholm för att kunna ta hand om patienten.

När ambulanssjukvårdarna kom ut till ambulansen var rutorna sönderslagna. Bild: TT

 

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier – men traditionell media har avstått från att rapportera om angreppet mot ambulanstransporten i Nynäshamn. En känd twitterprofil menar dock att ”det svenska tillståndet” har övergått till någonting som mest kan liknas vid krigszon i realtid. Attacker mot blåljuspersonal som ambulanspersonal, brandmän och poliser har blivit till trist vardag i dagens Sverige.

 

När newsgram kontaktar Falck Ambulans bekräftar Roger Rüden – medicinskt ledningsansvarig i Stockholm – att en ambulans i Nynäshamn har blivit utsatt för skadegörelse natten till torsdagen. Under ett ledningsmöte tidigare på dagen nämndes händelsen förbigående. Han hänvisar mig till Matilda Axelsson för att få svar på mina frågor. Hon ansvarar för ambulansstationen i Nynäshamn.

Vad hände med Nynäshamnsambulansen i natt?

Falck Ambulans som på uppdrag av Stockholms läns landsting ansvarar för ambulanssjukvården i hela södra Stockholm drabbades under natten till torsdagen av skadegörelse på sin ambulans i Nynäshamn. Detta var i samband med att de var hemma hos en patient, säger Matilda Axelsson, enhetschef på Falck Ambulans Stockholm, till newsgram.

Vilken typ av skadegörelse handlar det om?

Skadorna som åsamkades var en sönderslagen sidoruta. Det handlade aldrig om en hotsituation då den som orsakat detta lämnat platsen då personalen kommer ut till bilen igen, säger Matilda Axelsson.

Hur löste ambulanspersonalen situationen?

Lyckligtvis så var patienten inte kritiskt sjuk eller skadad vilket gjorde att man då kunde kalla till sig en annan ambulans för att ta hand om patienten, säger Matilda Axelsson

Vilken stadsdel i Nynäshamn ägde nattens incident rum i? Vilka komplikationer kunde uppstå för patienten när ambulansen var sönderslagen och inte kunde användas?

Vi kan inte gå in på vart detta inträffade, och vår bedömning är att den tidsfördröjning som blev, inte påverkade läget för patienten, vilket vi är väldigt glada för, säger Matilda Axelsson.

Hur ofta drabbas ambulanstransporter av skadegörelse och andra incidenter i Nynäshamn?

Det hör inte till vanligheten att detta inträffar i Nynäshamn, säger Matilda Axelsson.

Hur hanterade ambulanspersonalen situationen?

Ambulanspersonalen agerade lugnt i situationen och kontaktade vår driftjour för stöd och med hjälp att hämta reservambulans, säger Matilda Axelsson.

Hos vem landar kostnaden för nattens skadegörelse till sist?

Kostnaden för detta landar tillslut på Falck Ambulans, säger Matilda Axelsson.

Vilket stöd upplever du att dina kollegor får rent praktiskt för att kunna utföra sitt arbete?

Patienternas och medarbetarnas säkerhet är av största prioritet hos oss på Falck Ambulans. Våra medarbetare tränas kontinuerligt i att riskanalysera och ta hand om hot- och våldssituationer. Situationer som denna är dock svåra att förebygga, säger Matilda Axelsson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar