Finlands talman Paula Risikko: ”I Finland gäller finska lagar”

Av | 5 januari, 2019

Finlands talman Paula Risikko tycker att skärpt lagstiftning skulle kunna ha en avskräckande effekt på personer som har kommit till Finland för att söka asyl – men i stället begår brott. Hon vill att lagstiftningen ses över så att det blir möjligt att häva permanenta uppehållstillstånd för personer som utgör ett hot mot Finland.

newsgram | Nynäshamn 5 januari 2019

I Finland signalerar allt fler politiker att den nuvarande migrationspolitiken är ohållbar på sikt. Först ut på banan var Finlands president Sauli Niinstö, som i sitt nyårstal till nationen talade om att systemen har missbrukats av personer som saknar egentliga flyktingskäl. Han nämnde också att det finns personer som har sökt skydd, men begår brottsliga handlingar, vilket skapar otrygghet i Finland.

Nu gör talmannen i Finlands riksdag, Paula Risikko, ett liknande utspel i finsk public service.

Samlingspartisten Paula Risikko, 58, är en av de mäktigaste politikerna i Finland – hon är talman och leder arbetet i riksdagen i Finland. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTI

 

Hon anser att personer som har gjort sig skyldiga till brott borde skickas tillbaka till sina hemländer, förutsatt att de utgör ett hot mot Finland. Samlingspartisten Risikko tycker att det är självklart att man ska hjälpa personer i nöd. Men att finska myndigheter ska kunna hindra människor från att missbruka systemet i Finland. Dessutom tycker hon att det bör vara möjligt att häva permanenta uppehållstillstånd.

Vi bör ha sätt att häva uppehållstillstånd, också permanenta uppehållstillstånd, till exempel i fall där personer klassificeras som ett nationellt hot, sa Paula Risikko i en intervju i Yles program Morgonettan.

I Finland – liksom i Sverige – är det för närvarande svårt att häva permanenta uppehållstillstånd. Men Paula Risikko vill ändra på det här. Hon tror nämligen att skärpta lagar skulle ha en avskräckande effekt.

Det skulle visa att brott leder till straff och vid behov också till att man skickas tillbaka till sitt hemland. Man måste förstå att i Finland gäller finska lagar, sa Paula Risikko.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar