Nu återupprättar Förenade Arabemiraten diplomatiska förbindelser med Syrien

Av | 30 december, 2018

Allt mer tyder på att Syriens president Bashar al-Assad är på väg in i värmen igen. I torsdags återöppnade Förenade Arabemiraten sin ambassad i Damaskus – dessutom har Saudiarabien gett klartecken till att Syrien är välkomna tillbaka i Arabförbundet.

newsgram | Nynäshamn 30 december 2018

Syriens relationer med omvärlden är på väg att normaliseras. Först ut att återupprätta diplomatiska förbindelser med Syrien är Gulfstaten Förenade Arabemiraten som återöppnade sin ambassad i Damaskus i torsdags, rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge.

Detta är en historisk händelse. Det är nämligen första gången som en Gulfstat återupprättar officiella relationer med Bashar al-Assads regering efter det att alla Gulfstater stängde sina ambassader 2012 på grund av det internationella proxykriget som då började i Syrien.

Gulfstaten Förenade Arabemiraten återöppnade sin ambassad i Damaskus i torsdags – fler länder står på tur. Foto: SANA via AP

 

Enligt obekräftade uppgifter i media har Saudiarabien redan gett klartecken till att Syrien är välkomna tillbaka i Arabförbundet efter det att organisationen kastade ut Syrien därifrån för åtta år sedan. Vid den här tidpunkten fördömde Arabförbundet president Bashar al-Assad för att ha utövat ”brutalt förtryck” mot protester i Syrien, vilka uppstod i samband med den arabiska våren 2011.

Enligt ZeroHedge har arabstaternas närmande till Syrien ett stort symbolvärde, då Gulfstaterna tidigare har varit pådrivande för att åstadkomma regimförändringar i Syrien. När grannländerna nu återupprättar sina diplomatiska relationer med Syrien kan frågan om finansieringen av landets återuppbyggnad också få en lösning. Den brittiska tidningen The Guardian målar upp en optimistisk bild av det förändrade läget från en annan tid då ledarna för arabstaterna och internationella ledare krävde att ”Assad måste bort.” Nu är det helt andra tongångar som hörs.

At some point in the next year it is likely Assad will be welcomed on to a stage to once again take his place among the Arab world’s leaders, sources say. Shoulder to shoulder with the Saudi crown prince, Mohammed bin Salman, and Egypt’s latest autocrat, General Abdel Fatah al-Sisi, the moment will mark the definitive death of the Arab spring, the hopes of the region’s popular revolutions crushed by the newest generation of Middle Eastern strongmen.

The Guardian – 26 december 2018

 

Tidigare i år förklarade USAs president Donald Trump att ”Saudiarabien och andra rika länder i Mellanöstern har gått med på att till fullo spendera de pengar som behövs” för att återuppbygga Syrien.

 

Det här signalerar att ett maktskifte är på gång i regionen. För andra arabstater erkänner plötsligt Bashar al-Assad som legitim ledare av Syrien, efter hans seger i det internationella proxykriget, där främmande makter använde ditresta militanta jihadister för att störta Bashar al-Assad från makten i Syrien. Samtidigt kan man se att USA drar tillbaka sina trupper från nordöstra Syrien – allt medan Israel har sagt att man kommer utöka dess ”anti-iranska” aktioner i Syrien.

Den senaste tidens händelseutveckling i Mellanöstern indikerar att Obama-epokens destabiliseringspolitik i Nordafrika och Mellanöstern till sist har kommit till vägs ände.

 

Av Carl Gram

Editor’s Note: I brödtexten har ett felaktigt datum rättats till – tidigare stod det att USAs president Donald Trump meddelat på Twitter i måndags att han kommit överens med Saudiarabien och några andra länder i Mellanöstern om finansiering till Syrien. Den aktuella tweeten skickades ut i augusti i år. / 31 december 2018

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar