Amgen lägger miljardbud på danska Nuevolution

Av | 23 maj, 2019

Allt fler läkemedels- och bioteknikföretag har fått upp ögonen för DNA-kodad screening för att välja ut de mest lämpliga läkemedelskandidaterna för fortsatt forskning. Nu vill bioteknikföretaget Amgen köpa upp danska partnern Nuevolution – detta för att få tillgång till danskarnas patenterade teknologi för att identifiera läkemedelskandidater mot cancer och inflammatoriska sjukdomar.

newsgram | Nynäshamn 23 maj 2019

| INNOVATION | Den amerikanska bioteknikgiganten Amgen lade på onsdagen ett bud motsvarande 1,6 miljarder kronor ($167 miljoner) på den danska samarbetspartnern Nuevolution, skriver Berlingske. Köpenhamnsfirman är noterat på Stockholmsbörsen och aktiekursen rusade med över 165 procent efter det att uppköpserbjudandet blev känt.

Amgen vill köpa upp det danska bioteknikföretaget Nuevolution. Foto: Kevin Grønnemann

 

Nuevolution grundades av entreprenören och forskaren Henrik Pedersen i Köpenhamn i 2001, men är börsnoterat i Sverige. Amgens bud är 166 procent högre än den genomsnittliga kursen på Nuevolution-aktien över en period på 30 kalenderdagar fram till och med den 21 maj – därefter blev erbjudandet från den amerikanska bioteknikgiganten offentliggjord. Nuevolution-aktien steg med 165 procent onsdag förmiddag på Stockholmsbörsen.

Styrelsen för Nuevolution rekommenderade bolagets aktieägare att acceptera Amgens offentliga uppköpserbjudande om 32,50 kronor kontant per aktie. Tisdagen stängningskurs för Nuevolution-aktien låg på 12,10 kronor.

Vi har genomfört en omfattande analys för att säkerställa att vi agerar i företagets och aktieägarnas bästa intresse. I ljuset av den höga premien och åtagandena från de tre största aktieägarna att acceptera erbjudandet är vår slutsats att erbjudandet är skäligt och vi står enhälligt bakom beslutet att rekommendera budet på 32,50 kronor per aktie, säger Stig Løkke Pedersen, styrelseordförande i Nuevolution, i en skriftlig kommentar.

Nuevolution har en speciell patentskyddad teknologi för att kunna identifiera småmolekulära läkemedelskandidater som kan tas i tablettform mot cancer och inflammatoriska sjukdomar. Det danska företagets läkemedelsforskning är baserad på Personalized Medicine – vilket innebär att man skräddarsyr läkemedelsbehandlingar utifrån en persons genetiska make-up.

Danskarna har samarbetat med Amgen sedan 2016 – forskningssamarbetet har resulterat i två olika metoder för att behandla cancer. Nuevolution är ett förhållandevis litet bioteknikföretag som behöver större samarbetspartners för att lyckas ta ett läkemedel hela vägen från koncept till marknadsintroduktion.

 

Några analytiker menar att det är företagets chemetics-plattform som har fått Amgen att lätta på plånboken. Chemetics-plattformen använder sig av DNA-kodad screening för att identifiera de mest optimala läkemedelskandidaterna för fortsatt forskning.

Amgen must have seen something it liked at its preclinical-stage partner Nuevolution; the big biotech today opted to buy the group in full. The $167m price looks like an affordable bet on Nuevolution’s DNA-encoded drug discovery platform Chemetics, which is designed to find small molecules against hard-to-hit targets.”

Madeleine Armstrong – reporter på Vantage, den 22 maj 2019

Genom årens lopp har Köpenhamnsfirman ingått samarbetsavtal med en rad globala läkemedelsföretag såsom Novartis, Boehringer Ingelheim, GlaxoSmithKline och Merck & Co. Amgen är ett av världens största bioteknikföretag utifrån bolagets marknadsvärde. I 2018 hade Amgen en omsättning på drygt 220 miljarder kronor och omkring 21,000 anställda.

Av Carl Gram

Lämna ett svar