Holländske nationalisten Thierry Baudet utmanar etablissemanget i EU-valet

Av | 24 maj, 2019

Thierry Baudet har seglat upp som favorit i EU-valet i Nederländerna. I onsdagens slutliga debatt valde premiärministern Mark Rutte att gå en duell mot Baudet.

newsgram | Nynäshamn 24 maj 2019

| EU-VALET | Efter vårens provinsval är nationalisten Thierry Baudet numera ledare för det största partiet i den nederländska senaten. Nu ser det ut som att hans parti Forum för Demokrati (FvD) även kan bli det största nederländska partiet i veckans EU-val, rapporterar Politico. I de senaste opinionsmätningarna har FvD haft en knapp ledning före premiärminister Mark Ruttes liberala Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD).

I EU-valet strävar den 36-årige Thierry Baudet efter att hans parti ska vara en del av det euroskeptiska blocket i Europaparlamentet. Nationalistiska och populistiska partier spås framgångar i EU-valet. Men inte tillräckligt stora för att trumfa de EU-vänliga partierna.

Thierry Baudet gick till röstlokalen i Amsterdam på torsdagsmorgonen för att rösta i EU-valet. Foto: AP

 

Thierry Baudets växande popularitet har tvingat ut konkurrenten Mark Rutte på banan. De två möttes på onsdagskvällen i en direktsänd debatt inför EU-valet, som drog igång på torsdagen i Nederländerna. Partiledarna för de övriga åtta partierna – som väntas vinna platser i Europaparlamentet – protesterade högljutt mot att ingen av dem blev inbjudna till tv-debatten.

På ett valmöte på tisdagskvällen i Rotterdam fick Baudet frågan varför Rutte valde att duellera mot just honom och ingen annan.

Han kanske vill se om han fortfarande har det som krävs, svarade han.

Inför anhängarna på eventet i Rotterdam berörde han tabun i samhällsdebatten såsom kulturmarxism och oikofobi – men han passade också på att kritisera det pågående folkutbytet där holländarna ersätts med invandrare.

Jag tycker att den mest essentiella sanningen, som inte många har talat om före mig, är att vi som holländare har rätt att vara stolta över vår nation. Alla våra politiska positioneringar följer från den tanken, sa Thierry Baudet till Politico efter mötet.

Han gör ingen hemlighet av att han vill se ett slut på sanktionerna mot Ryssland och att han beundrar Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Politicos prognos inför EU-valet visar att partiet Forum för Demokrati väntas vinna fem platser i Europaparlamentet. Thierry Baudet vill att hans parti ansluter sig till samma grupp som Sverigedemokraterna i Europaparlamentet – nämligen den EU-kritiska partigruppen ECR (Europeiska konservativa och reformister).

Thierry Baudet har dominerat den sista veckans kampanj inför EU-valet genom utspel som har fått stor uppmärksamhet på sociala medier. I fredags delade han en video på Twitter. Den visar unga europeiska kvinnor som anklagar invandrare för sexuella trakasserier och politiker som misslyckas med att skydda kvinnorna genom att stänga gränserna.

 

I måndags delade han en essä på Twitter som han skrivit för ett konservativt amerikanskt magasin. Essän är en genomgång av arbeten av den franske författaren Michel Houellebecq; essän slår fast att den demografiska nedgången i Europa är ett ”oundvikligt resultat” av att kvinnor uppmuntras göra karriär och förkasta traditionella könsroller. Några menar att essän är kritisk mot aborter.

 

Trots all uppståndelse backade han inte. Tvärtom avfärdade han ståhejet som ”löjeväckande” och ett tydligt försök av media att demonisera honom.

Det är faktiskt på det viset att när ett samhälle inte reproducerar sig själv i tillräckligt antal för att fortleva, då kommer antingen ekonomin att uppleva en mycket djup nedgång, eller så måste du kompensera de låga födslotalen med invandring, vilket är en väldigt destruktiv kraft mot din nationella kultur. Hursomhelst, kommer du hamna i trubbel, sa Thierry Baudet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar