Anklagades för att vara ”vänster” – nu startar journalisten Andrew Neil en nyhetskanal som stämplas som ”höger”

Av | 16 juni, 2021

Journalisten Andrew Neil är mest känd för intervjun med Benjamin Shapiro som stormade ut ur tv-studion efter att han först anklagat programledaren för att vara ”vänster” – nu har Andrew Neil gått vidare och har varit med och grundat en nyhetskanal som är tänkt att vara en motvikt till brittisk public service.

newsgram | Nynäshamn den 16 juni 2021

| MEDIER | Skotten och den erkänt skickliga journalisten Andrew Neil, 72, skapade ett stycke nutidshistoria i BBC-programmet ”Politics Live” för två år sedan. Neil ställde frågor till kvällens gäst Benjamin Shapiro som inte ville besvara dem utan ställde motfrågor om det ena och det andra. Till sist var Daily Wire-grundaren så pass irriterad på programledaren att han anklagade Andrew Neil för att vara ”vänster” och avslutade därefter intervjun abrupt och slet av sig mikrofonen i direktsändning. Shapiro tvingades senare be om ursäkt och skyllde händelsen på missförstånd.

”Attack är inte alltid bästa självförsvar”. Den läxan fick Benjamin Shapiro (till höger) lära sig efter intervjun med Andrew Neil (till vänster) i BBC:s program ”Politics Live”. Skärmbild: YouTube/ BBC News

Andrew Neil är fortfarande i hetluften. Han har haft bråda dagar sedan han lämnade brittisk public service och har varit med och grundat en nyhetskanal som ska vara en motvikt till BBC, rapporterar National File. Han är styrelseordförande för nyhetskanalen och en av programledarna som tittarna kan följa på olika plattformar. I en video där GB News lanserades officiellt i söndags sa Neil att nätverket ska ”ägna sig åt att bevaka nyheter som är viktiga för dig och ge röst åt dem som kände sig utanför eller till och med tystade i våra stora nationella debatter” och ”inte slaviskt följde den befintliga nyhetsagendan”. I stället sa Andrew Neil att GB News arbetslag av journalister ”kommer koncentrera sig på berättelser som är viktiga för dig och som andra försummar, och även om vi bevakar samma berättelser som andra, kommer vi ta oss an dem på ett helt annat sätt” och ”återspegla åsikter och värderingar i vårt Storbritannien”.

Intresset har varit stort för GB News de senaste dagarna. Till viss del beror det på att vänsterextrema aktivister i nätverket Stop Funding Hate har dragit igång en kampanj för att tvinga företag att annonsbojkotta den nystartade tv-kanalen. Enligt Fria Tider har IKEA, Kopparberg, Nivea, Open University och Octopus Energy redan gett vika för Stop Funding Hate och lovat vänsterextremisterna att dra tillbaka sina annonser från GB News. Någonting som har gett den nystartade kanalen ännu mer gratisreklam.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar