Ohio stämmer Google – vill att sökmotorn regleras som en ”public utility”

Av | 14 juni, 2021

Ohios justitieminister Dave Yost lämnade in en stämning mot Google i början av förra veckan. Han vill att sökmotorn förklaras vara en så kallad ”public utility” och behandlas på samma sätt som bland annat elbolag.

newsgram | Nynäshamn den 14 juni 2021

| MONOPOL | Ohio lämnade in en stämning till domstol i tisdags att Google skulle förklaras vara en public utility. Allmännyttiga företag – så kallade public utilities – tillhandahåller nödvändiga varor och tjänster som ingen kan vara utan, till exempel elektricitet, gas och vatten. Delstatens justitieminister menar att detta är ett steg på vägen för att sök- och annonseringsjätten ska förbjudas att gynna sina egna produkter.

När du äger järnvägen eller elbolaget eller mobiltelefontornet, måste du behandla alla lika och ge alla tillträde, sa Dave Yost, Ohios justitieminister, i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han tillägger.

Google använder sin dominans på internetsökningar för att styra Ohioborna till Googles egna produkter. Det är diskriminerande och konkurrenshämmande.

Sökmotorjätten Googles moderbolag är Alphabet där bland andra fondförvaltaren Blackrock har en stor ägarandel. Blackrocks ägande i Alphabet uppgick till 5,9 procent i början av maj. Blackrock har kopplingar till World Economic Forum vars projekt the Great Reset går ut på att krossa den gamla världsekonomin med hjälp av Covid-19 och bereda plats åt en ny där ingen kommer äga någonting i 2030 och WEF tror att alla kommer bli lyckliga över denna förändring. I stället vill globalisterna att folk ska få sin inkomst via medborgarlöner och få hyra allt man behöver utav globala bolag som har monopol inom respektive bransch.

Har Google monopol i Ohio? Foto: David Paul Morris/Getty Images

Women for Freedom i Nederländerna publicerade videon ”Monopoly: An overview of the Great Reset” i början av april. Dokumentären är ett open source-projekt och videon avslöjar att ägandet i stora globala företag genomgående är koncentrerat till några få stora fondförvaltare som Blackrock, Vanguard och State Street Corporation. Videon fokuserar på situationen i Nederländerna och gör nedstamp i branscher där det finns holländska bolag. En sådan bransch är mat och dryck där Royal Ahold via livsmedelskedjor ordnar så att Unilever kan nå ut med sina standardiserade produkter till konsumenter över hela världen.

Videon tittar på Unilevers konkurrenter PepsiCo och Coca-Cola som i praktiken inte alls tävlar mot varandra om att vinna marknadsandelar. Utan snarare är att betrakta som samägda företag som har delat upp läskmarknaden sinsemellan då bolagen har samma slags ägarstruktur. Till och med Big Tech-företagen Facebook, Twitter, Apple och Microsoft är i händerna på samma fondförvaltare som PepsiCo och Coca-Cola. Enligt skaparna av videon ser det likadant ut i alla branscher och samma mall för att granska ägandet i stora bolag kan tillämpas för att studera situationen i andra länder.

Ohios stämning (som uppskattar att Google används för nästan 90 procent av alla sökningar på nätet och har 95 procent av sökandelen på mobila enheter) anklagar Google för att svara på vissa sökförfrågningar på ett sätt som gynnar Googles produkter även om andra responser skulle ge bättre svar. Ohio begär ingen ersättning för ekonomiska skador, men ber domstolen att kräva att Google avstår från att prioritera sina egna produkter. I stämningen framgår det att nästan två tredjedelar av Google-sökningar i 2020 gjordes utan att lämna Googles plattform.

Justitieministern i Ohio har lämnat in stämningen till domstol i Delaware county i Ohio och en talesperson för Google sa att bolaget skulle försvara sig i domstolen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar