Är tiden kommen för de goda männen och kvinnorna att komma tillbaka?

Av | 20 juli, 2021

Den katolska kyrkan i Rom bedrev i århundranden korståg och inkvisitionen för att utplåna den religiösa rörelsen katarism i Europa. År 1321 gav katarernas sista kända Cathar Parfait i Languedoc, Guillaume Bélibaste, en profetia innan han skulle brännas på bål. Han sa att om 700 år kommer de goda männen och kvinnorna komma tillbaka.

newsgram | Nynäshamn den 20 juli 2021

| ANDLIGHET | Påve Innocentus III utlyste 1209 korståget mot de katarer som levde i trakten runt staden Albi i södra Frankrike. Albigenserkriget kom att pågå i tjugo år (1209-1229, reds. anm) och tusentals män, kvinnor och barn miste livet i blodiga och brutala massakrar. År 1321 – för 700 år sedan – genomfördes den sista avrättningen av katarer i inkvisitionen genom att brännas på bål. Mitt under den mörkaste epoken under medeltiden lyckades några trubadurer komponera den stillsamma hymnen Lo Boièr som har spelats i århundranden in i vår tid.

Patrick Lenk är en tysk sångare och kompositör bosatt i Wien, Österrike. I denna musikvideo framför han sången Lo Boièr.

 

Hymnen Lo Boièr är en traditionell occitansk sång. Den var populär i regionen Languedoc i södra Frankrike under den sena medeltiden och förknippas med den religiösa rörelsen katarism. År 1321 brändes Guillaume Bélibaste på bål i Languedoc. Han var en av katarernas andliga ledare och sägs ha varit den sista kända Cathar Parfait i Languedoc. Han gav en profetia som i vår tid är mer aktuell än någonsin:

Om 700 år, kommer lagern att grönska igen – och goda män och kvinnor kommer tillbaka.

Guillaume Bélibastes baneman var Jacques Fournier. Han var biskop i Pamiers och kom att leda den katolska kyrkans inkvisition mot katarerna i trakten. Han utnämndes senare till påve Benedict XII. Förföljelserna av katarer under korstågen och inkvisitionen kan bäst beskrivas som ett religiöst folkmord på den vita urbefolkningen i Europa. Katarismen blomstrade i Europa mellan 1100- och 1300-talen och var en kristen dualistisk eller gnostisk rörelse som var utbredd framförallt i norra Italien och södra Frankrike. Men det fanns trosanhängare på de flesta håll i Europa. I Nederländerna kallades till exempel katarerna för piphler. De betraktade sig själva som goda kristna och det var viktigt för dem att uppnå stor andlig renhet. En slags puritanism.

Katarism har sitt ursprung i den tidiga gnosticismen vilken har ett trossystem som postulerar dualism mellan Gud och världen. Man skulle kunna säga att gnosticism är de vita folkens urreligion och katarismen har hämtat mycket av dess tankegods därifrån. Inom gnostiscism står Anden för ljuset, medan materian representerar mörkret i världen, skriver Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland på sin webbplats. Ordet kättare kommer från grekiskans katheris och dess ungefärliga betydelse är ren.  Gnosis är ett grekiskt ord som hänvisar till kunskap baserad på personlig erfarenhet eller uppfattning. I ett religiöst sammanhang är gnosis då detsamma som esoterisk kunskap som kan uppfattas som mystisk baserad på direkt deltagande med det gudomliga.

Är proteströrelsen de gula västarna och den religiösa rörelsen katarerna uttryck för samma slags folkliga missnöje gentemot överheten? Foto: Benoit Tessier, Reuters

 

Katarerna levde i små samhällen och var fredligt sinnade. De strävade efter att bli rena i själen. I katarernas texter användes goda män (Bons Hommes), goda kvinnor (Bonnes Femmes) eller goda kristna (Bons Chrétiens) som vanliga termer för självidentifikation. Katarerna i södra Frankrike kallade sig själva för Les Bonhommes – de goda männen – vilket i ett religiöst sammanhang kan tolkas som de goda kristna. Arvet efter den religiösa rörelsen katarism finns fortfarande bevarad i poesi och sånger. Tillsammans med Se Canta är Lo Boièr troligen den mest kända gamla occitanska sången. När i stort sett hela världen stod i brand under första världskriget plockade Radio Toulouse fram katarernas hymn från medeltiden – radiostationen spelade Lo Boièr som en motståndssång att samlas omkring. Likt ett ljus i mörkret.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar