Hovrätten dömer Allra-topparna till fängelse

Av | 22 juli, 2021

Svea hovrätt meddelade på torsdagen domen i Allra-målet. De fyra åtalade döms nu till mellan fyra och sex års fängelse.

newsgram | Nynäshamn den 22 juli 2021

| LAG OCH ORDNING | Svea hovrätt river upp tingsrättens dom i Allra-målet där de fyra åtalade männen frikändes. Det står klart efter att hovrätten på torsdagen meddelade att de fyra åtalade nu döms till mellan fyra och sex års fängelse för inblandning i ekonomisk brottslighet. Dessutom har hovrätten beslutat om skadestånd och näringsförbud.

Allra-cheferna friades av tingsrätten, men Svea hovrätt gör en annan bedömning och dömer dem till fängelse. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De tre som döms till sex respektive fem års fängelse ska häktas på grund av flyktfara och den fjärde ska ha reseförbud, i enlighet med åklagarens yrkande. Hovrätten har beslutat att de dömda ska betala skadestånd till Pensionsmyndigheten motsvarande cirka 170 miljoner kronor och ränta från 2012. Samtliga ledamöter i hovrätten är eniga i bedömningarna.

Brotten har varit grova med hänsyn till att de har rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel, säger hovrättsrådet Christer Lundh i en skriftlig kommentar.

Under 2012 köptes värdepapper (warranter) för cirka 430 miljoner kronor i premiepensionsfonder som förvaltades av Allra-föregångaren Svensk Fondservice AB (SFS). Av detta belopp slussades cirka 170 miljoner kronor vidare till Oak Capital Group AB (Oak). Drygt 100 miljoner kronor av dessa pengar användes via Oaks ägarbolag för att köpa aktier av SFS vd och vice vd. Åklagaren Thomas Hertz har gjort gällande att aktieköpen utgör mutbrott och att pensionsfonderna har skadats ekonomiskt och att förfarandet är att betrakta som trolöshetsbrott.

Svea hovrätt skriver i ett pressmeddelande att man – till skillnad från tingsrätten – anser att det finns ett bevisat samband mellan warrantaffärerna och aktieköpen. Warrantaffärerna handlade om att möjliggöra utbetalningen till Oak och aktieköpet till överpris från SFS företrädare. I utredningen finns det bland annat mejlkorrespondans och hemlighållna avtal som visar att affärerna inte har haft ett legitimt syfte – utan de inblandades syfte har varit att på fondernas bekostnad berika såväl Oak som SFS vd Alexander Ernstberger och vice vd. Hovrätten konstaterar att ”samtliga åtalade varit införstådda med upplägget, brottsplanen, och alla har varit aktiva i genomförandet och väsentliga för att realisera planen”.

Fondförvaltaren Allras tidigare vd Alexander Ernstberger döms till sex års fängelse för bland annat mutbrott och trolöshetsbrott – dessutom får han näringsförbud i tio år, uppger Aftonbladet. Även Allras vice vd, Allras förvaltningschef samt Oaks vd döms för brott.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar