Årets svenska Music Hall of Fame – en flirt med schlagervärlden

Av | 19 april, 2020

Till årets upplaga av svenska Music Hall of Fame har tio nya namn valts in av en expertjury. Bland de nyinvalda finns musiker som Max Martin, Povel Ramel och Lill Lindfors – men den största överraskningen är Ingela ”Pling” Forsman som är mest känd från Melodifestivalsammanhang.

newsgram | Nynäshamn den 19 april 2020

| SVENSK KULTUR | Efter ett års paus presenterade jurygruppen med ordföranden Lars Nylin i spetsen ytterligare tio musiker som väljs in i Swedish Music Hall of Fame i fredags. Utmärkelsen började delas ut 2014 till framgångsrika svenska musiker och artister som på varsitt håll varit med och bidragit till att svensk populärmusik kunnat utvecklas över årens lopp. Årets inval är den sjätte i ordningen – pristagarna representerar vitt skilda genrer som jazz, schlager, hiphop, pop och rock.

Ingela ”Pling” Forsman hedras genom att väljas in i Swedish Music Hall of Fame. Foto: IBL

 

Bland de musiker som får årets utmärkelse är Max Martin det namn som sticker ut allra mest. Åtminstone om man tittar på den svensk som haft störst succé i utlandet. Han är mannen bakom Britney Spears, Backstreet Boys, NSYNC och andra artisters framgångar på topplistorna.

Allt började i inspelningsstudion Cheiron i Stockholm. I starten hjälpte Max Martin till att spela in plattor åt Ace of Base, Army of Lovers och Leila K – men efter något år producerade och skrev han låtar åt artister från utlandet. Numera räknas stjärnproducenten Max Martin som en av giganterna i popvärlden.

Jag känner mig otroligt tacksam och hedrad över att få bli invald i Swedish Music Hall of Fame. Det betyder oerhört mycket så klart. Jag hade önskat att vi hade kunnat göra det här på plats, men nu är det som det är och då får vi ta det så här helt enkelt. Förhoppningsvis kan vi ses en annan gång och fira ordentligt. Tack igen, säger Max Martin i en videohälsning.

Kravet för att bli invald i Swedish Music Hall of Fame är att musikern måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan, och därefter haft stort inflytande på musikutvecklingen i Sverige. Sedan starten 2011 har 56 svenska artister och band tilldelats den svenska hedersbetygelsen. Bland årets nyinvalda finns hiphopartisterna Infinite Mass, sångaren och låtskrivaren Håkan Hellström, tjejbandet Tant Strul och sångerskan Lill Lindfors. De har alla satt avtryck på svensk populärmusik genom årens lopp.

 

Pugh Rogefeldt, 73, började sin karriär 1969 med det grammisvinnande albumet ”Pugh (Ja, dä ä dä)” som är ett av de första rockalbumen på svenska. Albumet innehåller låtar som ”Här kommer natten” och ”Haru vart på cirkus” – albumtiteln är en drift med hans utpräglade Västeråsdialekt. Genom årens lopp fortsatte Rogefeldt att spela in musik och turnera i Sverige – han bildade, tillsammans med bland andra Mikael Rickfors, superrockgruppen Grymlings som var populära i början av 1990-talet med rockmusik på svenska. Bandets låt ”Mitt bästa för dig” låg 23 veckor på Svensktoppen och uppföljaren ”Där gullvivan blommar” låg 22 veckor på samma lista.

Tack så mycket för den fina utmärkelsen, säger Pugh Rogefeldt i en visuell hälsning.

Povel Ramel (f. 1922-d. 2007, reds. anm.) hyllas postumt för sin musikaliska gärning. I ett videoinslag säger jurymedlemmen Tara Moshizi att Magnus Uggla, Owe Thörnqvist. Robert Broberg och många rappare har påverkats av Ramels underfyndiga lekar med det svenska språket. Han rörde sig inom vitt skilda genrer som schlager, visor och jazz. Han syntes och hördes på revyscenen, film och radio- och tv från 1950-talet till millenniumskiftet.

 

Ungefär samtidigt klev den Tjeckienfödde basisten och kompositören Georg Riedel fram på den svenska musikscenen. Året var 1953 – sedan dess har han tonsatt otaliga svenska evergreens som Astrid Lindgrens ”Idas sommarvisa”, Jan Johanssons ”Visa från Utanmyra” och Monica Zetterlunds ”Sakta vi gå genom stan”. Riedel, 86, är fortfarande verksam som musiker.

Jag vill gärna tala om hur hedrad jag känner mig att bli invald i denna förnämliga församling, säger Georg Riedel i en videohälsning.

Han fortsätter.

I dessa svåra tider, jag sitter ju isolerad hemma, så har jag mer och mer förstått att musik betyder mycket för människan. Särskilt i svåra stunder.

I vanliga fall är schlagermusik en genre som inte riktigt gillas av musikkritiker. I år har dock juryn valt att lyfta fram Ingela ”Pling” Forsman som har en minst sagt brokig bakgrund. Hon började på 1960-talet i gruppen Bambi och fortsatte därefter som soloartist innan hon bytte bana igen för att ägna sin tid åt textskrivandet åt svenska artister. Hon är mest känd som produktiv låtförfattare till bidrag i svenska Melodifestivalen. Ingela ”Pling” Forsman har skrivit sångtexterna till Kicki Danielssons ”Bra vibrationer”, Jan Johanssens ”Se på mig” och Jill Johnsons ”Kärleken är” – schlagerbidrag som alla har representerat Sverige i Eurovision Song Contest. Hon har även hunnit med att skriva texter till några av de populäraste Disney-filmerna.

Tänk att jag ska få mitt name inskrivet i Swedish Music Hall of Fame. Ett ödmjukt tack vill jag skicka med stil, tyvärr får det bli via min mobil. Men när världen åter är som den var då ses vi. Den dagen blir underbar, säger Ingela ”Pling” Forsman i en avslutande videohälsning.

Tidigare år har de invalda i Swedish Music Hall of Fame avtackats med en stor galamiddag där andra svenska artister framfört egna tolkningar av deras låtar. Årets evenemang har dock fått flyttas fram i tid på grund av den pågående coronakrisen.

Av Carl Gram

Texten redigerad 19/4-20

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar